2024-04-23 11:12

Proteste la comandă, de mai mare râsul! Războiul gunoaielor din Capitală produce efecte comice în Călărași. Cine se află de fapt în spatele ONG-ului „fantomă”

 |  21:13
 Proteste la comandă, de mai mare râsul! Războiul gunoaielor din Capitală produce efecte comice în Călărași. Cine se află de fapt în spatele ONG-ului „fantomă”

Cu aproape un an în urmă, Puterea24.ro relata despre isprăvile unui ONG controversat, care organiza niște proteste anemice la București, mai ales în fața sediului Gărzii Naționale de Mediu (GNM).

„Asociația Cetățenescă Ulmeni Călărași”, căci despre ea era vorba, este controlată de fapt de operatorul unei gropi de gunoi din județul Ilfov și este folosită periodic de acesta pentru a pune presiune pe autorități și pentru a-i ataca pe concurenții direcți din piața deșeurilor.

Ultimul episod din acest adevărat război de gherilă pe gunoaiele Capitalei, s-a derulat chiar astăzi, în municipiul Călărași, în fața sediuluiAgenției județene pentru Protecția Mediului, și este relatat savuros și plin de umor de ziaristul Marin Badea, pe propria pagină online – marinbadea.ro:

Se autointitulează Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași, iar un oarecare Valentin Basarabeanu se prezintă drept director tehnic al acesteia. În cursul zilei de azi, a organizat, în fața Agenției pentru Protecția Mediului, din Călărași, situată pe Șoseaua Chiciului, “un protest”.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași este o ONG înființată la data de 17.02.2021, scopul declarat al acesteia fiind acela de a reduce poluarea din zona comunei Ulmeni, unde este amenajat un depozit de sortare a deșeurilor menajere, pe un teren aparținând fostei unități Comsuin S.A. Depozitul este administrat de firmele Util Trailer SA și Cassano Metal SRL.

În fapt, la mijloc este vorba de un război între unitățile de sortare a gunozilui menajer rezultat de pe raza municipiului București.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași a figurat, inițial, cu sediul social în comuna Ulmeni, Șoseaua Olteniței, nr. 16, fapt declarat drept fals de proprietarul imobilului respectiv, Ion Cristea.

„Cineva a încercat să facă o asociație pe numele meu… Ei au trecut-o de la ei, au trecut-o fictiv, cu abuz de putere… Eu am aflat din ziare că au hârtii cu antetul cu adresa mea.”

La Călărași, aproximativ 40 de persoane, majoritatea afirmând că locuiesc în comuna învecinată, Spanțov, cu preponderență în satul Stancea, au ajuns, ca reprezentanți ai Asociației Cetățenești Ulmeni Călărași, în jurul orei 10:30, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului, din municipiu. Păreau derutați.

-  Din Spanțov sunteți?

-  Da, Spanțov.

-  Păi și din Ulmeni care e?

-  Eaa, mai sunt doi-trei din Ulmeni.

Afirmă că au venit să protesteze. „Întrebați pe șefu!”

-  Deci am venit aicea pentru că suntem contra.

-  Contra la ce?

-  Contra la mirosu’ care-i…

Ni se precizează că toți protestratarii prezenți lucrează, de fapt, la groapa de gunoi de pe raza comunei Vidra, satul Sintești, județul Ilfov.

Valentin Basarabeanu, care se prezintă drept director tehnic la Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași, e o prezență insolită. “Vroiam să știu cine sunteți. Uite jandarmii acolo… Să n-am infiltrați, să n-am alte tâmpenii.”

“Deci de groapa de gunoi de la Ulmeni bănuiesc că deja știe toată presa. Cassano Metal și Util Trailer, fiind închiși, în decembrie, de gardă și de APM, am zis că s-a rezolvat, gata, că se ecologizează, se termină. În mai, au venit un control de pe București care, chipurile, le-au zis da, domnule, ați îndeplinit măsurile și i-au redeschis. Acum două săptămâni am avut din nou protest aici, pentru Util, care ceruse mărire capacitate. Au cerut și pentru Cassano din nou mărire capacitate. Berceanu, fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, a închis, săptămâna trecută, controlu… Încă nu… Am făcut și noi adresă oficială să ne dea nota de control, constatări și tot. A declarat, declarațiile oficiale le-am văzut că a spus că a găsit numai tâmpenii, numai că nu am nimic ca să văd.”

Valentin Basarabeanu, ca reprezentant în cadrul asociației de pe raza comunei Ulmeni, care se luptă pentru închiderea depozitului de sortare a gunoiului menajer, amenajat în apropierea acestei comune, este, însă, prezentat în spațiul public drept director tehnic în cadrul unei firme care exact același obiect de activitate, Eco Sud, firmă care administrează groapa de gunoi din satul Sintești, comuna Vidra.

“Nu am nici o altă calitate decât membru al unui ONG.” Neagă că ar reprezenta interesele firmei Eco Sud și că “manifestanții” prezenți sunt, în fapt, angajați ai acestei firme, aceștia lucrând la groapa de gunoi de la Vidra. Brusc, devine recalcitrant.

-  Câți lucrează la Vidra?

-  Niciunul!

-  Întrebați-l unde lucrează!

-  Dacă nu încetezi, fac apel la jandarmerie, chem jandarmeria să te ia din zonă!

“Mitingul” se desfășoară într-un mod de-a dreptul vesel. Valentin Basarabeanu, tot mai agitat, le vorbește angajaților de la Eco Sud, care se declară și membri în Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași.

“O altă veste bună este că a venit o firmă chineză. Împreună cu un locatar din comuna Ulmeni au făcut… o firmă ca să cumpere porcii cu 8 picioare și cu aripi, de la dumneavoastră, care au început să crească prin curți. Vă dați seama ce câștig este pentru populația mondială un porc cu 8 picioare…”

Protestatarii refuză să se prezinte sau și-și spună necazurile. Cineva prinde curaj, în cele din urmă: (...) “Nu ne-a chemat nimeni în forțare. E spre binele la copiii noștri. E spre binele la copiii noștri că-i nenorocim! Animalile, porcii, găinili, vacili… Păi da!…”

Timp de vreo 30 de minute, Valentin Basarabeanu bate câmpii, adresându-se mai mult reprezentanților presei decât protestatarilor. În cele din urmă, înțelege că un reprezentant al Partidului Social Democrat, Dumitru Coarnă, nu mai poate veni să le vorbească “protestatarilor” de la firma Eco Sud. (...)

Circul atinge cote paroxistice, undeva pe Șoseaua Chiciului, în zona restaurantului La Sălcii:

-  Am 40 de martori că m-ați amenințat. Ca vine Cassano, că face Cassano, că vine rahatul ăla de Conti.

-  Domnule, dumneavoastră sunteți în toate facultățile mintale?

-  Știu eu ce vorbesc. Ca am 70 de martori, exact pentru amenințările lui Cassano.

Într-un final, înțelegem că Valentin Basarabeanu poartă o convorbire telefonică cu Dumitru Coarnă, un fost șef de post comunal, devenit, între timp, deputat PSD.

“Intru eu cu dumneavoastră la APM, că la oameni i-am dat drumu’ că am un provocator de rahat… Nu, că-i chem înapoi. Gogule, înapoi că stăm pân-la 1! Ia-i pe toți, ne-ntoarcem, că vine Coarnă!”

Concluzia? Așa-zisul protest a fost savuros. De ani de zile n-am mai asistat la ceva atât de comic. Războiul pentru banii rezultați din gunoiul menajer al bucureștenilor are un parfum aparte...


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE