2020-10-24 17:26

Protest spontan, scandal mușamalizat și omerta la Fabrica de Arme Cugir

 |  13:06
Protest spontan, scandal mușamalizat și omerta la Fabrica de Arme Cugir

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că Fabrica de Arme Cugir (FAC) SA, filială a Companiei Naționale ROMARM SA, a devenit de mai mult timp moșia liderului de sindicat Ioan Neagu, ca urmare a faptului că directorul general, Nicolae Mihăilesc, a ignorat afacerile păstorite de sindicalist, iar conducerea ROMARM a închis ochii la neregulile din societate.

La începutul acestei săptămâni, adică pe 1 octombrie 2018, angajații de la FAC au declanșat un protest spontan, pe fondul mai multor nemulțumiri acumulate în timp, ca urmare a situației financiare precare în care se află societatea, dar și a prelucrării unui ordin al directorului general privind unele măsuri disciplinare. Scânteia care a declanșat protestul a fost pasivitatea de care a dat dovadă conducerea administrativă față de solicitările muncitorilor. Însă, atât protestul, cât și acțiunile tandemului Mihăilesc – Neagu, par a fi mușamalizate la nivel local, dar mai ales la nivelul conducerii ROMARM.

 

Angajat, bătut de un șef de sindicat sub ochii conducerii

 

A două zi după protestul spontan din 1 octombrie 2018, tandemul Mihăilesc - Neagu a trecut la represiuni, prin instaurarea omertei la nivelul întregii societății și, totodată, prin trecerea la identificarea și sancționarea persoanelor "vinovate" de inițierea și declanșarea acestui protest. Mai mult, marți, cu ocazia unei întâlniri la care urmau să participe reprezentanți ai muncitorilor, conducerii și lideri de sindicat de la diferite niveluri, Ioan Radu, vicepreședintele sindicatului "Apărarea", condus de Ioan Neagu, suspectând un alt angajat de declanșarea protestului, i-a aplicat acestuia un pumn sănătos în barbă, persoana lovită chemând Poliția. Este arhicunoscut faptul că Ioan Radu, pe lângă lipsa de respect pe care o afișează față de angajații societății - în special jignirile pe care le adresează angajatelor -, are obiceiul ca, deseori, să arunce prin secția de producție după angajați, cu diferite piese metalice.    

 

Nemulțumirile angajaților ignorate de conducerea FAC și ROMARM

 

Protestul spontan și scandalul de la FAC s-a declanșat pe fondul a numeroase nemulțumii ale salariaților, ignorate de conducerea societății, dar și de cea a ROMARM.

Este vorba de faptul că aproape două treimi din angajați primesc salariul minim pe economie, condițiile de muncă în secțiile de producție sunt precare, comportamentul unor persoane din  conducerea executivă și din cea a sindicatului este dictatorială, iar atribuirea de sporuri se face preferențial.

De exemplu, beneficiază de sporuri de periculozitate persoane care desfășoară lunar cel mult 30 de minute de activitate în condiții de periculozitate potențiale, sau chiar inexistente.

 

Liderii de sindicat, salarii cu două grile mai mari decât restul angajaților

 

Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA și confirmate de surse din ROMARM, atribuirea de sporuri preferențiale este un mod de a răsplăti obediență unor angajați ai FAC care contribuie, prin natura activității lor, la acțiuni asupra cărora planează serioase suspiciuni de ilegalitate.

În plus, mai trebuie subliniat faptul că aproape toți liderii de sindicat din societate au salarii mai mari cu cel puțin două grile peste colegii lor care au aceleași competențe. De asemenea, angajații societății trebuie să știe că, printr-o prevedere a Contractului Colectiv de Muncă (anexa nr. 14), semnat de către directorul general Nicolae Mihăilesc, liderului de sindicat Ioan Neagu i se oferă posibilitatea să exercite muncă sindicală sau efectiv să absenteze de la serviciu, dacă dorește, pe toată perioada valabilității contractului de muncă, având în vedere că nu există în CCM nicio prevedere privind modul în care acesta ar justifica în scris, în vreun fel, munca sindicală prestată. Practic, sa beneficieze lunar de salariul integral, plus un spor de 25% de …importanță.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-10-03Parerea ta...

GARCON
04 Oct 2018

Un cancer mai mare ca Sindicatul Apararea nu exista!!!
RPK
05 Oct 2018

Nelutu esti o tenie PNL ista. ai grija ca a doua oara numai scapi de DNA. Apropo...m ai o pui de o furaciune cu prietenul tău Nicusor
CUGIREAN
05 Oct 2018

ai dreptate RPK. Acum a fost numit în consiliul de administratie si incompetentul de secretar de stat Ion Radu consateanul lui Mihăilesc. tot in consiliu mai este si un labil psihic..un securist pe nume Dobra care este prieten si coleg de breaslă cu Ciucan care vrea sa cumpere TT luate moca. Baa voi sunteti tâmpit...PSD trezestete
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE