2020-10-22 18:56

PREMIERĂ. Patronatele din turism, în conflict cu ministrul TRIF, pregătesc o GREVĂ japoneză pe Litoral, de Rusalii

 |  11:09
PREMIERĂ. Patronatele din turism, în conflict cu ministrul TRIF, pregătesc o GREVĂ japoneză pe Litoral, de Rusalii

Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, demonstrează pe zi ce trece că a conduce acest minister este o pălărie prea mare pentru el.

În același timp, el este însă preocupat să-și cosmetizeze imaginea, dar și să „ţeasă” intrigi și conflicte pentru a deturna atenția de la problemele reale.ale turismului pe care ar trebui să le rezolve. Ca urmare a acestui joc dublu, ministrul Bogdan Trif a intrat în conflict cu patronatele din turism, în special cele de pe Litoral, care, în minivacanța de Rusalii, vor declanșa o acțiune de protest inedită: grevă japoneză împotriva ministrul Turismului.

 

 Premiu pentru un primar incompatibil

 

Conflictul dintre patronatele din turism și ministrul Bodgan Gheorghe Trif a răbufnit înainte de vacanța de 1 mai, atunci când acesta s-a deplasat pe Litoral, vezi Doamne!, ca să pregătească sezonul estival, dar în realitate a mers ca să-și pregătească șederea sa la Vama Veche și să „regizeze” câteva aranjamente politice împreună cu președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Ţuţuianu. După 1 mai, Bogdan Trif i-a premiat pe primarii din Bran-Brașov, Rareș Rădăcină, și din comuna Limanu - din care face parte și Vama Veche -, Daniel Gheorghe Georgescu, pentru că cele două stațiuni au înregistrat un număr record de turiști în minivacanța de 1 mai. Numai că, premierea edilului de la Bran este oarecum surprinzătoare, întrucât acesta a fost declarat incompatibil încă din 2014 de către Agenția Națională de Integritate (ANI), decizie confirmată și de Înaltă Curte de Casație și Justiție. Mai exact, în 12 mai 2014, ANI a  constatat starea de incompatibilitate a lui Rareș Rădăcină, atunci viceprimar al comunei în perioada 2012 – 2016. Conform raportului agenției, „în perioada 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013, Rareș Rădăcină a ocupat simultan funcția de viceprimar și pe cea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale (în perioadele 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013,  respectiv 27 iunie 2012 – 25 septembrie 2013), precum și calitatea de titular în cadrul „Rădăcină Ghe. Dorel Nicu Rareș –  Întreprindere Individuală”, (27 iunie 2012 – 27 noiembrie 2013)”. 

 

 Proiect de lege schimbat peste noapte

 

Un moment important al conflictului dintre ministrul Bogdan Trif și patronatele din turism a fost atins săptămâna trecută, la dezbaterea din Comisia de industrie și servicii din Camera Deputaților, pe tema proiectului de înființare a organizațiilor de management al destinațiilor (OMD). Atunci, deputații și invitații la ședința comisiei s-au trezit cu mai multe amendamente privind OMD-urile, introduse la secretariatul comisiei, peste noapte, de către Ministerul Turismului. Numai că, amendamentele introduse erau total diferite de ceea ce se discutase și se căzuse de acord cu reprezentanții structurilor patronale, fapt pentru care președintele comisiei, deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu, a amânat dezbaterea cu o săptămână, solicitând prezența obligatorie la comisie a ministrului Bogdan Trif.

Ce se întâmplase? Practic, ministrul Turismului solicitase deputaților să modifice proiectul de lege privind OMD, dorind înființarea unui OMD central prin care să se dreneze foarte mulți bani pentru promovarea turismului românesc prin anumite ONG-uri care au tocat banii și în anii trecuți pentru promovarea Litoralului. Potrivit informațiilor noastre, ministrului Turismului nu se va prezenta la dezbaterile comisiei conduse de Iulian Iancu, pe motiv că va merge la Constanța pentru ca o anumită zonă de plajă, din sudul Litoralului, să fie adjudecată printr-o manevră la limita legii „regizată” de președintele CJ Constanța, Horia Ţuţuianu.

 

Hotelierii cer demisia ministrului Turismului

 

Ca urmare a acestor probleme create și întreținute de ministrul Turismului, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismului Românesc (FPTR) au anunțat că angajaţil structurilor de primire turistică de pe Litoral deținute de membrii FPTR vor intra în grevă japoneză pe perioada minivacanţei de Rusalii.

„Înainte de 1 Mai, reprezentanții salariaților au venit să discute cu angajatorii despre creșterii salariale, dar imediat și-au dat seama că nu este posibil așa ceva. De ce? Pentru că tarifele de cazare sunt mai mici decât anul trecut, în schimb, numărul turiștilor este în scădere iar, în plus, turistul trebuie să achite un tarif de închiriere a şezlogului mult mai mare pentru familia sa, adică între 20 și 30 de euro. S-a ajuns la creșterea tarifelor pentru şezloguri întrucât plajele nu sunt date spre închiriere hotelierilor de Apele Române, așa cum ar fi normal, ci acelorași grupuri de interese, adică unor „aprozarişti” și celor care se ocupă cu fierul vechi. În plus, banii de promovarea a turismului sunt blocați de către Ministerul Turismului pentru simplul fapt că n-au ieșit normele privind înființarea OMD-rilor, proiect care au fost în dezbatere publică, pentru 20 de zile, încă din 24 octombrie 2017. Însă, anumite grupuri de interese care sunt arhicunoscute, l-au convins pe ministrul Trif să modifice acest proiect de lege,pentru a se crea un OMD central prin care să se ruleze majoritatea fondurilor şi astfelsă nu mai fie OMD local cel care hotărăşte ce promovează.  Astfel, ministrul Turismului vrea ca tot acele asociații de dezvoltare și promovare care au tocat aiurea banii foarte mulți în anii trecuți să aibă în continuare acces la fondurile de promovare și nu numai”, a declarant, pentru PUTEREA, unul dintre vicepreședinții FPTR.

Totodată, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe Litoral a precizat că „toţi salariații societăților cu capital românesc de pe Litoral se pregătesc să între în grevă japoneză în perioada minivacanţei de Rusalii”, adică vor purta banderole albe în semn de protest, și „sunt discuții destul de avansate ca acestora să li se alăture și angajații cluburilor de la malul marii”. Săptămâna se  anunţă foarte tensionată pentru cei din turismul românesc, în special pentru ministrul Trif, căruia i se cere insistent demisia de către toţi membrii FPTR.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-05-14Parerea ta...

COADA DRACULUI
14 Mai 2018

NU ESTE NIMENI LA MARE . CONSTRUIESC PE SPATIILE VERDE IN FATA HOTELURILOR SAU BLOCURI VECHI . AU CONSTRUIT BLOCURI PE BUZA PLAJEI LA EFORIE NORD .LUMEA PE UNDE TRECE LA MARE ? ACAPAREAZA TOATE PLAJELE, IAR OAMENII UNDE STAU. MAREA ESTE DE A TRECE , MERGE , DE-A LUNGUL EI FARA RESTRICTI . SA OCUPE PLAJELE PINA IN RUSIA SAU TURCIA . PARCA TERITORIUL TARI A FOST A LUI MASA DE CIND SAU MASCUT .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE