2021-06-17 21:10

UPDATE. Percheziții la Opera Națională din Iași. Managerul Beatrice Rancea este audiată ACUM de procurori

 |  11:35
UPDATE. Percheziții la Opera Națională din Iași. Managerul Beatrice Rancea este audiată ACUM de procurori

Percheziții DIICAOT la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare. Sunt vizați angajați ai instituției, dar și managerul Beatrice Rancea, care este acum audiată de către procurori.

UPDATE 12.56. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au făcut, luni, 26 de percheziţii domiciliare, în municipiile Iaşi şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în delapidare şi fals.

"În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi", arată DIICOT.

Conform sursei citate, scopul organizării grupării a fost de a obţine sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

"Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi", mai arată procurorii DIICOT.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

La Opera Națională din Iași sunt de mai mult timp tensiuni între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, iar ambele părţi părți au făcut plângeri penale.

Cotidianul Libertatea a scris că anul trecut, Simona Alice Gogan, contabil-șef al Operei din Iași, a trimis un memoriu către mai multe instituții de control, printre care Curtea de Conturi și Ministerul Culturii, în care o acuză pe Beatrice Rancea că ar fi cheltuit după bunul plac 2 milioane de lei din suma de 2,95 de milioane primită de Operă la rectificarea bugetară din decembrie 2019. Gogan a acuzat-o pe Rancea de "fapte și acțiuni profund ilegale” pe care aceasta le-ar fi comis atât în nume propriu, cât și prin constrângerea angajaților instituției să semneze diferite acte, fie că e vorba de contracte pentru colaboratori sau documente financiare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE