2024-04-20 14:11

UPDATE. Ministrul Alexandru Rafila, acuzat că a semnat un contract de zeci de milioane de euro cu OMS

 |  14:43
UPDATE. Ministrul Alexandru Rafila, acuzat că a semnat un contract de zeci de milioane de euro cu OMS

USR lansează acuzații grave la adresa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, cel care ar fi semnat fără licitație un contract pentru consultanță cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din care a făcut parte până în anul 2021. Contractul se ridică la astronomica sumă de 21 de milioane de euro.

UPDATE. Ministerul Sănătăţii vine cu o serie de precizări, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la colaborarea Ministerului Sănătăţii cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea implementării PNRR.

în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătăţii a purtat negocieri cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 - Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.

De asemenea, „menţionăm că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS), Ministerul Sănătăţii va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii). Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA”, conchide MS.

”Luni la rând, reprezentanţii PSD au reclamat, cu maximă vehemenţă, costurile de consultanţă din PNRR, deşi era evident că statul român nu are experţi în construirea de spitale mari şi în digitalizarea Sănătăţii. Ajuns la putere, ipocrit ca întotdeauna, PSD nu a folosit experţii pe care îi tot invoca prin studiourile tv. În schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, de 21 de milioane de euro, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021”, spune USR.

„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Potrivit Memorandumului, banii pentru consultanţă urmează să fie împărţiţi astfel:

- 5,38 milioane de euro pentru digitalizare 

- 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate şi resurse umane

- 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

USR precizează că, ”în condiţiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistenţă tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, cum este neclar şi dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranşe de bani”.

”Clar, însă, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS. Din 2014 până în 2018, a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa şi membru în boardul executiv al OMS”, se mai arată în documentul USR. 

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi geniul Justiţiei din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în linişte deplină, aşa cum îi place preşedintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanţă pe PNRR către prietenii de la OMS”, mai precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În orice moment, pesedistul Alexandru Rafila poate să renunţe la acest contract de consultanţă şi banii vor rămâne economii la buget, mai spune USR. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE