2021-01-20 04:54

Manevre cu dedicație ale unor angajați ai PMB pentru ca Eco Sud SA să primească în stăpânire deșeurile municipale pe zeci de ani

 |  10:05
Manevre cu dedicație ale unor angajați ai PMB pentru ca Eco Sud SA să primească în stăpânire deșeurile municipale pe zeci de ani

Manevre cu dedicație ale unor angajați ai PMB - printre care un șef în cadrul Direcției Utilități Publice din PMB -, pentru ca Eco Sud SA să primească în stăpânire deșeurile municipale pe zeci de ani

Profitând de faptul că primarul Nicușor Dan este asaltat continuu de un șir de crize presante și persistente (spitalele COVID, termoficarea etc), o seamă de angajați cu state vechi în PMB - printre care se află, spun surse informate, un șef în cadrul Direcției Utilități Publice din Primăria Capitalei -, au lansat în mare grabă o consultare publică care vine „mănușă” unui operator care taie și spânzură pe piața deșeurilor municipale.

Respectiva consultare de piață privește „tariful/tona de deșeuri municipale depozitate/eliminate la un depozit de deșuri ecologic care deține Autorizație integrată de mediu” și este programată să se încheie duminică, 6 decembrie 2020.

Manevre cu dedicație ale unor angajați ai PMB pentru ca Eco Sud SA să primească în stăpânire deșeurile municipale pe zeci de ani
zoom

Scopul final este delegarea de către PMB a activității de administre a depozitelor de deșeuri, iar singura firmă de pe piață care se încadrează „la fix” în condițiile impuse este Eco Sud SA, operatorul depozitului ecologic de la Vidra, județul Ilfov.

Și asta pentru că, în timp ce restul operatorilor au investit sume importante și au trecut la etapa superioară - sortarea și tratarea deșurilor -, Eco Sud SA se mai ocupă încă tot cu simpla depozitare a gunoaielor.

Doar că Eco Sud SA nu are contract de delegare pentru gestionarea deșeurilor municipale din Capitală și, potrivit ANRSC, nu mai dispune nici de licență de operare valabilă pentru groapa de gunoi de la Vidra.

Are în schimb autorizație integrată de mediu, obținută însă în mod cu totul nelegal de la APM Ilfov.

Acte lipsă sau obținute nelegal

De altfel, un adevărat scandal s-a declanșat atunci când s-a aflat în spațiul public că depozitul ecologic Vidra ocupă în prezent un teren privat. Evident, legea interzice amenajarea de gropi de gunoi pe terenuri private, doar că la APM Ilfov nu s-a aflat încă acest lucru! Or, eliberarea autorizației integrate de mediu pentru un teren privat este o faptă care poate avea chiar și conotații penale, pentru că depozitarea deșeurilor este o activitate strict reglementată, iar o groapă de gunoi nu poate fi amenajată chiar oriunde și nici de către oricine.

Pe de altă parte, faptul că funcționarii PMB au trecut la criterii doar deținerea autorizației de mediu, fără să îi intereseze deloc dacă operatorul este în legalitate și cu celelalte acte absolut necesare derulării activității, nu lasă niciun dubiu în privința benficiarului „lucrării”.

Mai mult, dincolo de faptul că toată procedura este cusută cu ață albă, am putea pune pariu că Nicușor Dan, implicat ani buni în protejarea mediului și patrimoniului arhitectonic din Capitală, nu a aprobat planul subordonaților săi de a favoriza în continuare simpla depozitare a gunoaielor, în timp ce toată Europa, inclusiv România, s-a angajat să avanseze rapid în direcția sortării, tratării și valorificării deșeurilor.

În 2021, România trebuie să raporteze la Bruxelles datele privind ținta de reciclare a deșeurilor, și anume reciclarea a 50% din deșeurile generate în 2020. În contextul în care, în acest an, în București, avem o reciclare de doar 8 - 9%, urmarea este mai mult decât evidentă: infringement și penalități zilnice de milioane de euro pentru România!

Suntem pe contrasens față de restul Europei, dar încă mai putem trage de volan și schimba direcția! Suntem convinși că noul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, va schimba ceea ce trebuie și va înscrie Bucureștiul pe „banda”corectă. Doar așa putem scăpa cu toții de gunoaie!

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE