2021-09-21 22:56

Laurent Fabius l-a convocat pe ambasadorul SUA la Paris, după dezvăluirile lui Edward Snowden

 |  12:06
Laurent Fabius l-a convocat pe ambasadorul SUA la Paris, după dezvăluirile lui Edward Snowden

Laurent Fabius ,ministrul francez de externe, a anunţat luni că l-a "convocat imediat" pe ambasadorul SUA la Paris, în urma informaţiilor potrivit cărora Agenţia de Securitate Naţională americană a interceptat masiv comunicaţii în Franţa. Citând documente ale fostului consultant al agenţiei Edward Snowden, cotidianul Le Monde scrie că NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi.

Între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul Lemonde.fr.

Informaţiile au fost dezvăluite în iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor, adaugă cotidianul, preluat de Mediafax.

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirmă Le Monde. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franţa, ele activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii. Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte, precizează cotidianul.

Acţinuea NSA face parte din  programul "US-985D". Potrivit Le Monde, explicaţia exactă a acestei sigle nu a fost furnizată până în prezent de documentele lui Snowden sau de foşti membri ai NSA. Ca o comparaţie, siglele folosite de NSA pentru acelaşi tip de interceptare în Germania sunt "US-987LA" şi "US-987LB", constată cotidianul.

Serie de cifre ar corespunde cercului calificat de Statele Unite drept "a treia parte" căreia i-ar aparţine Franţa, Germania dar şi Austria, Polonia sau Belgia.

"A doua parte" se referă la ţările anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, cunoscute sub numele de "Five Eyes". "Prima parte" este formată din 16 servicii secrete americane.

Documentele oferă suficiente explicaţii pentru a considera că ţintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, cât şi persoane vizate pentru simpla lor apartenenţă la lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză. Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013, precizează cotidianul.

În plus, potrivit documentelor NSA obţinute de Le Monde, agenţia americană s-a interesat îndeaproape, între 1 şi 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a calificat aceste informaţii drept "şocante" şi a anunţat că se vor cere explicaţii Statelor Unite.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE