2020-12-02 18:19

Învățăturile lui Silviu Predoiu, fostul șef SIE, către „fiii săi”: Atenție la știrile false!

 |  15:21
Învățăturile lui Silviu Predoiu, fostul șef SIE, către „fiii săi”: Atenție la știrile false!

Fostul șef operativ al SIE, generalul Silviu Predoiu, explică într-o postare de ce românii sunt atrași de știrile false, prezente în număr mare pe rețelele de socializare.

Acesta spune că cetățenii sunt foarte interesați de știrile cu un mare impact emoțional, devenind „victime” ale teoriilor conspiraționiste. Fostul şef SIE punctează că, în acest caz, refuzul autorităţilor de a „confirma” aceste conspiraţii pune și mai mult gaz pe foc, deoarece sunt percepute de adepţii acestor teorii ca fiind implicate, şi deci „nedemne de ascultare şi respect”. Pentru a se proteja de astfel de situații, Predoiu are câteva idei și sfaturi pentru cei care vor să știe adevărul. Acesta a postat, în acest sens, un comentariu foarte interesant pe Facebook.

„Să fim mult mai atenţi atunci când ne căutăm sursele de informare, să învăţăm să ne întrebăm dacă o concluzie propusă este susţinută de premisele prezentate, să alegem preponderent canalele oficiale de informare, să ştim exact ce informaţie vrem şi să învăţăm să o solicitam, clar şi hotărât”, spune Predoiu. El sugerează celor care stau acum în case să facă un exerciţiu. Să își pună întrebări atunci când au dubii asupra unor informaţii. Una dintre întrebările pe care cei care citesc știri pe rețelele de socializare ar trebui să și-o pună frecvent este: „Cui foloseşte - Cui prodest?”, care îi va ajuta să identifice cine se află în spatele ştirilor false şi ce se urmăreşte.

„Am văzut în aceste zile mai multe articole ce ne pun în gardă în legătură cu riscul de a cădea victime valului de ştiri false lansate de în contextul actualei crize. Avertismente bine venite, având în vedere că evenimentele majore (şi puţine ar fi cele ce se califică mai bine la această categorie decât o pandemie), evenimentele cu puternic impact emoţional, reprezintă dintotdeauna un teren extrem de fertil pentru campaniile de dezinformare. Oricât de abil planificate şi promovate însă, asemenea acţiuni, puse la cale de neprieteni, pot fi, cu resursă umană bine pregătită, având acces la dotare tehnică modernă si, mai ales, cu multă muncă, devoalate şi contracarate”, scrie fostul șef SIE.

Predoiu este de părere că problema reală cu știrile false constă în faptul că atunci când se dă credit unei teorii a conspiraţiei, individul este mult mai puţin dispus să urmeze recomandările normale ale autorităţilor, indiferent dacă acestea vizează restricţiile de mişcare sau măsurile de igienă. „Dacă virusul a fost lansat din laboratoarele unei superputeri atunci tot aceasta îl va opri, nu spălatul pe mâini şi nici izolarea soacrei, nu-i aşa? Acceptarea teoriei conspiraţiei ne induce o atitudine ostilă, negativă, fiind vorba, de regulă, despre care vor sa ne facă ceva rău, şi nimeni nu ne poate apăra. Faptul că autorităţile refuză să recunoască complotul le transformă cumva şi pe acestea, în înţelegerea adepţilor acestor teorii, în parte implicată, în agresor, deci nedemne de ascultare şi respect”, mai spune Silviu Predoiu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE