2020-10-25 15:42

Guvernul vrea să scoată Rezervația Biosferei Delta Dunării din patrimoniul UNESCO, de dragul Armatei

 |  02:43
Guvernul vrea să scoată Rezervația Biosferei Delta Dunării din patrimoniul UNESCO, de dragul Armatei

La ultima ședință de Guvern, a fost adoptată o hotărâre „privind transmiterea unei părţi din imobilul Grindul Lupilor, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Administrației Rezervației Biosferei ''Delta Dunării'', aflată în subordinea Ministerului Mediului, în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Practic, această hotărâre vizează „Farul de aterizare Gura Portiței care este situat pe un teren inundabil, pe teritoriul administrativ al comunei Mihai Viteazu, județul Constanța. Aflându-se la circa 50 de m de malul mării, farul de aterizare este afectat masiv de variațiile de nivel ale sistemului lagunar Razelm–Sinoe, precum și de eroziunea continuă a plajei”. Ca atare, Guvernul a decis că „se impune reamplasarea urgentă a farului de aterizare și a clădirilor anexe, într-un loc mai sigur prin realizarea unei platforme înălțate pe un alt teren”. Numai că, acest transfer între Ministerul Mediului și Ministerul Apărării Naționale ridică mari semne de întrebare privind legalitatea acestui act, existând și implicații internaționale extrem de mari. Trebuie precizat că Grindul Lupilor, în suprafață de 2.075 ha, se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, având statutul de zonă cu regim de protecție integrală. Acest stătut a fost conferit zonei Grindul Lupilor și altor 18 zone de pe teritoriul RBDD în urma includerii rezervației, în 1991, în Programul “Omul și Biosfera” al UNESCO. Totodată, aceste zone, identificate în mod specific, sunt incluse în Patrimoniul Natural Universal al UNESCO. În aceste condiții, în conformitate cu statutul zonelor cu regim de protecție integrală, accesul în aceste zone este permis doar oamenilor de știință, pentru a studia evoluția zonelor naturale fără influența factorului uman. De asemenea, nu trebuie omis faptul că încă de la începutul anilor 2000, MApN a făcut încercări de a folosi zone din sudul Rezervației Biosferei Deltă Dunării pentru exerciții militare, acțiuni care au fost însă response, la acea vreme, de către ARBDD.

 „Transferul zonei Grindul Lupilor de la ARBDD la MApN va determina modificarea statutului zonei și va necesita aprobarea UNESCO pentru această schimbare. În plus, modificarea statutului unor zone de pe teritoriul RBDD va conduce la o decredibilizare a acestei instituții în raport cu organizațiile internaționale și va întări opiniile, din ce în ce mai frecvențe, că rezervația nu mai îndeplinește criteriile internaționale pentru care a fost inclusă în Patrimoniul Natural Universal al UNESCO”, a precizat, pentru PUTEREA, un fost guvernator al ARBDD.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-09-03Parerea ta...

ANONIM
03 Sep 2018

Mafia psd distruge tot in Romania chiar si Delta Dunarii pentru paranoicul draknea si camarila bolsevica.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE