2024-07-25 15:40

George Ivan, fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București, a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență

 |  11:01
George Ivan, fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București, a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență

Patru persoane, între care fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), au fost reținute în ancheta privind contractele de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Totodată, un alt fost director din CNAB a fost plasat sub control judiciar.

În acest caz au fost reținuți George Ivan, fost director general al CNAB, și trei persoane fizice, toți oameni de afaceri. Un alt fost director în cadrul Companiei de Aeroporturi București, Bogdan Șerban Litoi, a fost plasat sub control judiciar.

Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaţilor:

- IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunilor de:

- trafic de influenţă,

- complicitate la trafic de influenţă,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă,

- PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

 - trafic de influenţă,

 - spălare a banilor,

 - dare de mită,

- PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

- complicitate la trafic de influenţă,

- complicitate la spălare a banilor,

- complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, faţă de inculpatul LIŢOI BOGDAN-ŞERBAN, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, anunţă DNA.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

”În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arată procurorii.

Potrivit acestora, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, ”inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”.

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Liţoi Bogdan-Şerban, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatu, asociat al unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, suma de  15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.

În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitaţia respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, mai arată procurorii.

În cursul zilei de miercuri, cei patru inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în cursul zilei de marţi, procurorii anticorupţie au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziţie ce au vizat domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut marți mai multe percheziții. Ancheta vizează cobtractele încheiate de CNAB pentru închirierea unor spații din Aeroportul „Henri Coandă”, au mai spus sursele citate.

„Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a luat act din informațiile prezentate public despre desfășurarea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă. Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite”, au transmis reprezentații CNAB.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE