2024-04-16 13:39

Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost redusă la jumătate

 |  15:40
Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost redusă la jumătate

Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnat definitiv vineri la 4 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost redusă la jumătate într-un dosar în care era acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local.

La instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), Pendiuc primise o condamnare de 8 ani închisoare, pedeapsă redusă la jumătate de Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au constatat că pentru infracţiunea de luare de mită faptele s-au prescris, iar pentru abuz în serviciu, pedeapsa a fost scăzută de la 6 la 4 ani, scrie Agerpres.

În acelaşi dosar, fiica sa, Emanuela Pendiuc, a scăpat de o condamnare de 5 ani primită la instanţa de fond (achitată pentru spălare de bani, iar pentru complicitate la luare de mită faptele s-au prescris). În schimb, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

Ceilalţi inculpaţi din dosar au scăpat de condamnări, fie prin achitare, fie prin prescrierea faptelor. Aceştia primiseră la instanţa de fond pedepse între 4 şi 7 ani şi 8 luni închisoare: Valentin Vişoiu (acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, la fond - 7 ani şi 8 luni de închisoare), Robert Aurelian Roman (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA, Emilian Nechita (director executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Piteşti şi preşedinte al Comisiei de evaluare), Manuel Vasile Rotaru (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA); Elena Berinde (director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA); Lucia Corina Ivan (Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice); Doru Alexandru Petriea (ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA).

Pe latură civilă, fostul primar Tudor Pendiuc este obligat, în solidar cu Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, la plata către partea civilă SC Publitrans 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706 lei.

Dosarul are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti. Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-05-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE