2024-04-23 15:06

Fost medic la o Casă Județeană de Pensii, trimis în judecată după ce ar fi luat de 334 de ori mită

 |  15:04
Fost medic la o Casă Județeană de Pensii, trimis în judecată după ce ar fi luat de 334 de ori mită

Un fost medic la Serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de peste 330 de fapte de luare de mită.

Procurorii de la Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Anei Guţ pentru luare de mită în formă continuată (334 acte materiale) şi a altor patru persoane pentru complicitate la luare de mită în formă continuată, respectiv complicitate la aceeaşi infracţiune.

În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, Ana Guţ ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei şi 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu. Ea a luat aceşti bani pentru întocmirea deciziilor medicale referitoare la capacitatea de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale - prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii acestuia peste 180 de zile, potrivit agerpres.

"De situaţia menţionată a profitat şi inculpata Violeta Dorina Coşa, care, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului Ana Guţ din cadrul aceleiaşi instituţii, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu şi, de asemenea, ar primit de la inculpata Ana Guţ, în mod repetat, sume de bani despre care ştia că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit", se explică în comunicatul DNA.

Violeta Dorina Coşa a încheiat cu procurorii, în prezenţa avocatului, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care prevede o pedeapsă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare. Ea a recunoscut comiterea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale), şi complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale).

În cauză au fost identificaţi 14 intermediari, persoane fără calitate specială, care ar fi ajutat-o pe Ana Guţ să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale, iar dintre aceştia patru au fost trimişi în judecată, menţionează anchetatorii.

"Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reţinute în sarcina acestora şi au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în cauză au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani şi doi ani şi şapte luni închisoare cu suspendare", arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la percheziţiile domiciliare) şi asupra acţiunilor/instrumentelor financiare/bunurilor puse sub sechestru.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE