2022-08-14 09:49

EXCLUSIV INTERVIU Specialist în sănătate: ”În minister sunt funcționari matusalemici, care au dulapurile pline de stive de morți”

 |  19:57
EXCLUSIV INTERVIU Specialist în sănătate: ”În minister sunt funcționari matusalemici, care au dulapurile pline de stive de morți”

Florin Hozoc, specialist în sănătate și director Besmax Pharma Distribution SRL, compania care a donat Ministerul Sănătății aparate pentru recoltarea plasmei convalescente, o voce puternică în piața medicamentelor derivate din plasmă umană, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Puterea24 în care vorbește despre lacunele sistemului sanitar, mersul campaniei de vaccinare, dar și despre importanța recoltării de plasmă în România.

Puterea24: Am tot vorbit, în ultima vreme, despre plasma convalescentă doar ca tratament contra virusului Sars Cov 2. Cum rămâne cu derivatele din plasmă umană? Riscăm o nouă criză a imunoglobulinei? Riscăm să mai moară oameni?

Florin Hozoc: Plasma convalescentă a devenit deja un tratament foarte folosit în tratamentul pacienților COVID-19. Am învățat că trebuie administrată cât mai devreme, pentru a opri evoluția severă a bolii, salvând astfel viețile multor pacienți din întreaga lume.

Dar trebuie să înțelegem că plasma umană este colectată mai ales pentru că din ea se fabrică medicamente esențiale, conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății. Cele mai cunoscute medicamente din plasmă sunt albumina și imunoglobulina. Imunoglobulina este practic o soluție concentrată de anticorpi extrași din plasma donatorului.

La nivel global, din cauza pandemiei, centrele de colectare de plasmă raportează că în ultimul an a scăzut cu peste 30% colectarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente. Asta înseamnă că există mai puțină materie primă pentru fabricarea de medicamente derivate, ceea ce va accentua criza de imunoglobulină, care exista deja la nivel global. În anul 2018 se raporta o producție de imunoglobulină cu 20% mai mică decât nevoia pacienților. Dată fiind scăderea colectării din ultimul an, s-ar putea ca în 2021 să crească acest deficit, ajungând până la 40-50% din necesarul de imunoglobulină la nivel mondial.

România este una dintre cele mai vulnerabile țări europene, pentru că prețurile impuse de autorități și instabilitatea legislativă, fac din România o țară foarte puțin atractivă pentru producători. Este clar că orice producător, în condițiile în care, în lipsa materiei prime, poate asigura medicamente din plasmă doar pentru jumătate dintre clienții săi, va direcționa aceste produse către acei clienți, respectiv acele țări care oferă condițiile comerciale cele mai bune.

În aceste condiții, se poate întâmpla să avem din nou o criză majoră de imunoglobulină, mult mai gravă decât a fost cea din 2017. Vor fi și pacienți care nu vor supraviețui. 

Puterea24: Odată cu vaccinarea mai avem nevoie de plasmă?

EXCLUSIV INTERVIU Specialist în sănătate: ”În minister sunt funcționari matusalemici, care au dulapurile pline de stive de morți”
zoom

Florin Hozoc: La ritmul în care vaccinăm, cel puțin încă 6-12 luni vom avea mulți oameni nevaccinați care se vor infecta și vor dezvolta forme severe de COVID-19. 

Ultimele studii arată că pentru a fi eficientă, plasma trebuie administrată în maximum 72 ore de la internarea în spital a pacienților ce prezintă riscul de a dezvolta o formă severă. Astfel, va crește numărul de pacienți care sunt eligibili să primească plasmă, pentru a se preveni astfel agravarea bolii și chiar decesul. Practic, va crește nevoia de plasmă convalescentă, pentru că nu se va mai administra doar pacienților critici, ci tuturor pacienților ce prezintă riscuri de a dezvolta o formă severă.

Puterea24: Care este motivul real pentru care astăzi nu avem o bancă de sânge și plasmă?

Florin Hozoc: Nu cred că pot să răspund la această întrebare, tocmai pentru că nu înțeleg de ce birocrații au blocat de ani de zile astfel de inițiative. 

Au fost în ultimii ani mai multe oferte de a se dezvolta un parteneriat public-privat, în care privatul să construiască pe banii lui întreaga infrastructură de colectare, depozitare și procesare a plasmei umane pentru fabricarea de medicamente derivate, respectiv colectare, procesare și stocarea de celule stem hematopoetice și mezenchimale pentru uz public. Statul intra astfel în posesia unei infrastructuri construite din fonduri private, verificată că este eficientă și utilă, tocmai pentru că investitorul a recuperat investiția din operarea pe o durată determinată a acestei infrastructuri.

Dar birocrații au blocat mereu procedurile de licitație, probabil pentru că nu au primit șpaga așteptată.

Deși am fost unul dintre cei care am ofertat o astfel de soluție în parteneriat cu statul, nu mai cred în ea, tocmai pentru că statul nu este în stare să organizeze o procedură de licitație care să fie de necontestat. Nici o companie serioasă nu-și va asuma riscul să investească peste 150-200 milioane de euro, în condițiile în care oricine câștigă licitația ce-i permite să devină investitor se poate trezi că este acuzat de corupție, doar pentru că birocrații care au făcut procedura de licitație au uitat nu știu ce virgulă.

Toate companiile de producție sau distribuție medicamente derivate din plasmă, interesate să colecteze plasmă pentru a asigura pacienților români medicamentele sunt gata să investească în infrastructura necesară, astfel încât România să poată colecta plasmă și să poată fabrica medicamente.

Dar pentru asta trebuie modificată legislația și există modele europene de bune practici. Cele mai eficiente țări sunt: Austria, Cehia, Germania și Ungaria

Puterea24: Cum stăm cu colectarea de plasmă convalescentă?

Florin Hozoc: Se putea mult mai bine. Conform unei ultime centralizări, până la 11 ianuarie, românii au donat aproape 16.000 doze de plasmă convalescentă, care reprezintă, teoretic, tratamentul pentru aproximativ 6000 de pacienți COVID-19.

Dar, dacă existau echipamente de plasmafereză în toate centrele de transfuzie, atunci s-ar fi recoltat peste 32.000 de doze de plasmă. Media europeană este de 2,7 doze/donare, în timp ce la noi este de de doar 1,4 doze/donare, pentru că doar jumătate dintre centre au echipamente de plasmafereză, fiindcă restul le-au refuzat. 

De asemenea, conform unui studiu realizat de portalul Covidplasma.ro doar 1 din 5 persoane care au dorit să doneze plasmă a reușit să o facă. Ceilalți patru nu au reușit din vina birocrației sau din cauza personalului insuficient în centrele de transfuzie.

Dacă ar fi reușit să doneze toți românii care îndeplineau condițiile și care s-au adresat centrelor de transfuzie, România ar fi putut să colecteze cel puțin 150.000 doze de plasmă în loc de 16.000 doze cât avem până acum. 

Asta înseamnă că am fi putut să colectăm de aproape 10 ori mai mult, dacă statul accepta toate echipamentele și consumabilele oferite gratuit și respectiv dacă ar fi avut personal suficient, conform normelor europene, pe care de peste 30 ani sistemul românesc de transfuzie nu le respectă deloc.

Puterea24: Cum vă explicați faptul că în unele județe se colectează foarte multă plasmă și în altele deloc?

Florin Hozoc: Este cea mai bună demonstrație că acolo unde sunt oameni care pun în centru interesul pacientului, se formează echipe care fac performanță. Sunt județe în care centrele de transfuzie, spitalele și autoritățile locale au reușit să mobilizeze comunitatea și au rezultate spectaculoase. Cele mai bune exemple sunt Arad, Argeș, Buzău, Hunedoara, Galați, 

La polul opus, sunt județe în care șefii centrelor de transfuzie se comportă de ani de zile ca niște baroni ai sângelui, nederanjați de nimeni. Reflexul acestor baroni este să nu accepte în centrul lor decât echipamente și consumabile de la firmele preferate, care le sponsorizează toate capriciile, chiar dacă este vorba despre echipamente și consumabile gratuite.

Și fiindcă nu ne-am plecat în fața lor, au decis să se opună donațiilor și să zădărnicească donarea de plasmă convalescentă. Atât autoritățile locale cât și comunitatea medicală nu îndrăznesc să deranjeze acești baroni, astfel că orașe mari, ca Timișoara, Constanța, Târgu Mureș, Oradea, au refuzat să primească gratuit echipamente și consumabile de plasmafereză. S-au pierdut astfel mii de doze de plasmă convalescentă, colectând sânge din care se recuperează o singură doză de plasmă convalescentă, fără să poți relua donarea mai devreme de 2 luni, în loc de până la 15 doze de plasmă de la același donator, dacă se foloseau echipamentele de plasmafereză.

Puterea24: Și-a respectat Ministerul Sănătății partea de înțelegere contractuală?

Florin Hozoc: Nu. Peste 80% al sută din obligațiile Ministerului Sănătății nu au fost respectate. Tocmai de aceea, acum 3 săptămâni i-am notificat pentru a le atrage atenția că aceste întârzieri de peste 270 zile au afectat grav capacitatea de colectare, respectiv eficiența echipamentelor oferite gratuit.

Puterea24: Ați donat aparate de plasmafereză în vremea ministrului Nelu Tătaru. Cu noua conducere a ministerului ați avut vreo discuție pe această temă?

Florin Hozoc: Încă nu am avut o astfel de discuție. Acum 10 zile am trimis noului ministru o solicitare de a ne primi într-o audiență, pentru a discuta despre nerespectarea de către Ministerul Sănătății a obligațiilor asumate prin protocolul de donație a echipamentelor de plasmafereză. 

Deocamdată nu am primit nici un fel de răspuns. Din păcate suntem obișnuiți cu acest stil, dar speram că noua conducere a Ministerului Sănătății să schimbe acest obicei prost. Nu este nevoie să ne primească noul ministru, dacă nu are timp de noi, dar măcar un secretar de stat însărcinat să gestioneze acest domeniu. Dacă până la 15 ianuarie nu vom primi un răspuns, atunci vom lua în considerare o retragere a echipamentelor din centrele unde nu sunt utilizate eficient și mutarea lor în acele 10-12 centre de transfuzie care reușesc să mobilieze mai bine comunitatea locală.

Puterea24: Știți câți pacienți au fost tratați până acum cu plasmă? 

Florin Hozoc: Din păcate una dintre obligațiile Ministerului Sănătății, niciodată îndeplinită până acum, era aceea de a informa periodic, în mod transparent, cu privire la numărul de pacienți tratați cu plasmă convalescentă și despre rezultatele obținute. 

Astfel, nu avem date oficiale, dar ne-am străduit să centralizăm datele oferite de centrele de transfuzie și spitalele din țară, astfel că până la 11 ianuarie 2021, estimăm că au fost transfuzați cu plasmă convalescentă peste 4000 de pacienți COVID19. Dintre aceștia, au fost salvați peste 2700. Rata de supraviețuire a crescut constant, după ce medicii au urmat recomadările specialiștilor de a administra cât mai precoce plasma, pentru a preveni intubarea. Astfel, în ultimele 3 luni, rata de supraviețuire a pacienților la care s-a administrat plasmă a crescut la peste 80% (față de doar 60% cât era anterior).

Puterea24: Există vreun studiu care arată clar ca tratamentul cu plasmă funcționează 100%?

Florin Hozoc: Studiile clinice privind administrarea de plasmă convalescentă sunt convergente, în sensul că acestea spun toate același lucru: dacă se administrează precoce plasmă cu o concentrație crescută de anticorpi, atunci se reduce riscul ca starea pacienților COVID-19 să se deterioreze până la deces. Un ultim astfel de studiu publicat la începutul acestui în cea mai importantă revistă americană (New England Medical Journal) constată că administrarea precoce a plasmei convalescente la persoanele cu risc de a dezvolta forme severe reduce cu peste 50% acest risc. 

Pe de altă parte, dacă plasma convalescentă nu are suficienți anticorpi și este administrată prea târziu, nu se poate identifica o reducere a mortalității.

Limitele acestor studii clinice sunt direct legate de starea pacienților, respectiv de momentul administrării; acțiunea antivirală a anticorpilor din plasmă nu mai este foarte utilă, dacă organismul este deja în insuficiență multiplă de organe. Plasma administrată târziu poate salva viața unui om aflat în stare critică, dar este greu să demonstrezi statistic acest lucru. 

Având în vedere că toate studiile spun fără echivoc faptul că reacțiile adverse ale administrării plasmei convalescente sunt foarte reduse, atunci ea poate fi utilizată și la pacienții în stare critică, pentru că mulți au avut o evoluție foarte bună. Dar pe aceștia îi salvează mai ales terapiile de suport vital, care reușesc să ajută organele să-și reia funcțiile.

Puterea24: Sunteți un critic al sistemului sanitar. Cum vi se pare că merge vaccinarea? Ne descurcăm?

Florin Hozoc: Suntem în plutonul fruntaș în Uniunea Europeană, respectiv în primele 10 țări în clasamentul numărului de persoane vaccinate la fiecare 100 de locuitori. Dar suntem la o distanță mare de Israel, care a vaccinat deja peste 20% din populație. De asemenea, am vaccinat de 4 ori mai puțin decât fruntașele Europei (Damenarca și Marea Britanie).

Funcționarii care conduc campania de vaccinare sunt mândri de munca lor, având în vedere câ suntem în primele 10 țări din UE.

Dar adevărul este că suntem în urma, respectiv am utilizat doar sub 20% din dozele pe care le-am primit până acum. Adică am vaccinat de 5 ori mai puțin decât ne-ar fi permis cantitatea disponibilă de vaccin. Deci nu avem motive de mândrie, doar pentru că alții stau și mai prost decât noi.

Puterea24: E bună propunerea acelui afacerist de a plăti persoanele care se vaccinează?

Florin Hozoc: Consider că acea propunere de a plăti câte 50 lei fiecărei persoane vaccinate este o trăznaie. Este un mare noroc faptul că omenirea a reușit să aibă cel puțin 3 vaccinuri deja autorizate, după doar 10 luni de la declanșarea pandemiei. 

Cei care ar trebui plătiți nu sunt persoanele care se vaccinează, ci profesioniștii din sănătate care contribuie la vaccinarea a cât mai multe persoane, fie că sunt spitale publice, medici de familie, companii private, organizații guvernamentale. 

Astfel, statul ar trebui să-i antreneze și să-i recompenseze pe toți cei care au resurse specifice ce pot fi antrenate în campania de vaccinare; indiferent că doar organizează centre de vaccinare cu respectarea regulilor si procedurilor specifice, sau informează și înregistrează persoanele care doresc să se vaccineze, respectiv evaluează pre și post vaccinare persoanele și realizarea manopera de vaccinare.

România poate învăța din modelele de bune practici că pentru a accelera la maxim o campanie de vaccinare trebuie să antrenezi atât resursele statului, dar mai ales resursele private, care încep să fie mult mai puternice și mai bine calificate decât ale statului.

Puterea24: Dacă ați fi Ministrul Sănătății pentru o zi, ce ați schimba imediat? 

Florin Hozoc: Nici nu mă pot gândi la așa ceva. Nu aș accepta niciodată o astfel de funcție, pentru că este prea grea. Eu nu aș fi potrivit. Prefer să îmi ofer expertiza doar în calitatea mea de expert extern.

Cred că rolul fiecărui antreprenor din sănătate este să-și facă bine treaba lui, să dezvolte cât mai eficient afacerea pe care o are, pe baze etice, pentru a găsi echilibrul corect între prețul încasat și beneficiile pentru sănătate primite de fiecare client.

Dar, probabil, în prima zi, aș da afară cel puțin jumătate dintre funcționarii din Ministerul Sănătății; mai ales aceia care sunt de peste 10 ani în funcții de conducere, timp în care au propus și girat tot felul de decizii proaste, care au omorât efectiv zeci de mii de români. 

Din păcate fiecare ministru nou îi ia de buni, lăsându-se păcălit de toți acești funcționari matusalemici, care au dulapurile pline de stive de morți. Sunt morții cu zile din spitalele românești.

Și aș aduce prin concurs oameni noi competenți din zona de neguvernamentală.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-12

In legatura cu acest articol...

LISTA OFICIALĂ: Persoanele care intră în faza a doua de VACCINARE
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE