2021-07-24 08:37

EXCLUSIV. Blatul electoral al controalelor de mântuială, girat și coordonat de miniștrii Marcel Vela, Nelu Tătaru și Virgil Popescu-„Lagavulin”

 |  18:45
EXCLUSIV. Blatul electoral al controalelor de mântuială, girat și coordonat de miniștrii Marcel Vela, Nelu Tătaru și Virgil Popescu-„Lagavulin”

În weekend-ul trecut am fost bombardați cu informații care mai de care mai alarmist, despre acțiunile de control întreprinse de autorități pe Litoral privind prevenirea epidemiei de COVID-19.

În realitate, toate aceste controale nu au fost decât o mascaradă de doi bani, prin care a ieșit la suprafață cârdășia cu iz electoral dintre autoritățile locale, susținute de la centru, și o mare masă de comercianți ilegali care au profitat din plin de nerespectarea prevederilor legale privind activitățile de cazare și alimentație publică.

Adică, sub ochii autorităților, s-a sabotat din greu atât turismul cât și respectarea regulilor privind prevenirea epidemiei de COVID-19.

Virgil Popescu-„Lagavulin”, flituit de subordonați pentru că a solicitat controale prin încălcarea legii

Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecută că a dat dispoziție ministrului de Interne, Marcel Vela, celui de la Sănătate, Nelu Tătaru și celui de la Economie, Virgil Popescu, botezat de subalterni „Lagavulin” după cheful din plină stare de urgență, de la Guvern, să facă echipe mixte de verificare la sânge a regulilor privind combaterea epidemiei de COVID 19 în toate stațiunile turistice din țară, în special pe Litoral și pe Valea Prahovei. Imediat, ministrul de Interne, Marcel Vela, însoțit de secretarul de stat Bogdan Despescu, a descins pe Litoral, anunțând cu surle și trâmbițe că acțiunile de control vor viza „agenții economici și în ce măsură aceștia respectă măsurile impuse de autorități, în contextul epidemiei de COVID-19“, existând riscul ca aceștia să rămână fără autorizație de funcționare dacă sunt găsite probleme. Însă, suprinzător, în echipele de control care au descins în weekend pe Litoral și pe Valea Prahovei nu au fost cooptați, dintr-un motiv incredibil, tocmai specialiștii din cadrul direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA).

Specialiștii de la direcția de turism din cadrul MEEMA i-au transmis foarte clar ministrului Virgil Popescu că refuză să participe la controale care încalcă legea, adică să verifice unitățile de cazare și alimentație publică care nu sunt clasificate potrivit prevederilor legale. Adică, să fie verificate unitățile care nu au minime dotări de funcționare, darmite să aibă măsuri anti-coronavirus. În schimb, se poate constata cu ochiul liber că structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare și unitățile de alimentație publică clasificate ca impuse aparținând hotelurilor respectă reglemetările COVID-19, spre deosebire de cele care funcționează pe lângă lege. Astfel, din raportările făcute până acum, reiese foarte clar că sancțiunile au fost date pentru cu totul alte probleme, dar nu pentru nerespectarea măsurilor anti COVID-19. Nu s-a verificat dacă există analize de risc epidemiologic sau dacă se respectă procedurile de cazare și servire a mesei, reglementate în această perioadă de alertă epidemiologică.

Sarabanda ilegalităților de pe plaje, controlată de interesul electoral al autorităților

Surprinzător, sau poate intenționat, pe plajele de pe Litoral nu există grupuri sanitare, așa cu prevede legea, și nici acele cabine pentru schimbat pe plajă. Colac peste pupăză, cei care au fost în controale în acest weekend i-au sfătuit pe administratorii plajelor să facă contracte fictive, pentru grupurile sanitare, cu pensiunile și vilele din apropiere. În plus, toate unitățile ridicate ilegal pe plaje au fost mutate pe trotuar sau pe aleile din apropiere, fară să existe autorizații de funcționare, fără documente de funcționare ca punct de lucru, și fără măsuri de prevenire și combatere a epidemiei de COVID-19.

Toate acestea s-au făcut cu complicitatea autorităților locale și a celor de control, cu scop electoral, adică să se închidă ochii pentru voturi. O dovadă că aceste controale pe plajă au fost de mântuială este chiar declarația ministrului Marcel Vela, care speră „că nu se va ajunge la situația închiderii plajelor, pentru că acest lucru ar afecta turismul”.

“Toate controalele din weekend au fost doar o acțiune ieftină de imagine a miniștrilor Vela, Tătaru și Popescu”

“S-a constatat că ceea ce au făcut prin aceste așa zise controale este doar praf în ochi pentru proști. De ce nu s-a făcut o tematică de control privind respectarea legislației de prevenire a epidemiei de coronavirus? De ce nu s-au efectuat controale în prezența presei ca să se vadă clar ce anume se verifică? Practic, s-au făcut controale la unități care funcționează ilegal, da nu s-a luat nicio măsură împotriva acestora. Dacă se dorea cu adevărat să se aplice legea, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu trebuia să trimită pe cei de la ANAF să verifice încasările făcute în weekend. Atunci, ANAF-ul ar fi constatat că încasările declarate au fost foarte mici în raport cu ceea ce a fost în realitate. În plus, de ce oare nu a funcționat sistemul de conectare directă a caselor de marcat la ANAF?.Toate aceste controale din weekend au fost doar o acțiune ieftină de imagine a miniștrilor Marcel Vela, Nelu Tătaru și Virgil Popescu- Lagavulin, adică un blat cu cu primarii și agenții economici protejați de ei inaintea alegerilor locale din acest an. Nimeni din cei care au fost în control, fie de la Poliție, DSP, ANSVSA sau Protecția Consumatorilor nu a văzut haosul de pe plaje, ilegalitățile de la terase sau munca și încasările la negru. Amenzile care au fost date demonstrează pe deplin că totul a fost o mascaradă ieftină de prostire a oamenilor”, a precizat pentru PUTEREA un fost ministru al Turismului.  


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE