2021-07-24 07:53

Dosarul “Caltaboşul”, suspendat două ore pentru ca Ioan Avram Mureşan să-şi administreze insulină

 |  13:42
Dosarul “Caltaboşul”, suspendat două ore pentru ca Ioan Avram Mureşan să-şi administreze insulină

Completul de 5 judecători a suspendat luni pentru două ore judecarea recursului foştilor miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, după ce avocatul lui Mureşan a cerut un răgaz pentru ca acesta să-şi poată administra insulina, în condiţiile în care instanţa dorea ca acesta să dea o declaraţie în dosar.

Expertiza medicală cerută de avocaţii lui Remeş şi Mureşan a sosit luni la instanţă şi specifica faptul că bolile de care suferă Ioan Avram Mureşan pot fi tratate în sistemul spitalului penitenciar. Apărătorii lui Mureşan au criticat expertiza medico-legală, reclamând că la aceasta nu a participat niciun expert-parte admis de judecători, astfel că nu respectă dispoziţiile legale.

"Clientul meu a fost consultat la un dispensar şi la camera de gardă - numai la Gara de Nord nu l-au dus. Nu aşa se face o expertiză dispusă de instanţa supremă", a spus avocatul lui Mureşan.

Judecătorii ÎCCJ au respins cererea de suspendare a procesului până la îmbunătăţirea situaţiei medicale a lui Ioan Avram Mureşan şi au trecut la audierea fostului ministru al Agriculturii.

Acesta a spus că, deşi doreşte să fie audiat, starea de sănătate nu-i permite să dea o declaraţie completă, iar stabilizarea sa din punct de vedere medical este necesară.

"Starea dumneavoastră de sănătate nu poate condiţiona la nesfârşit judecarea cauzei. Este în interesul dumneavoastră să faceţi o declaraţie, v-aţi exprimat această dorinţă de la primul termen al judecării recursului", a arătat preşedintele completului de judecată.

Mureşan a reluat faptul că declaraţiile sale în aceste condiţii pot fi incomplete şi pot conţine inadvertenţe, iar pentru că este ultima sa apărare nu poate să-şi asume acest risc.

Avocatul lui Mureşan a cerut suspendarea procesului pentru ca acesta să-şi poată administra insulina, deoarece nivelul de glicemie este foarte scăzut, iar instanţa a amânat procesul cu două ore.

Mureşan execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

ÎCCJ a decis pe 14 februarie 2012 condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan în dosarul "Caltaboşul".

Instanţa supremă a mai decis condamnarea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare a celui de-al treilea inculpat din dosar, Gheorghe Ciorbă.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al ÎCCJ.

Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, Ioan Avram Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii de la acea vreme, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei "Construct Europromt" SRL Certeze - aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă - la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea.

În cursul lunilor februarie şi martie 2008 au avut loc mai multe runde de audieri la DNA a celor doi foşti miniştri.

La 10 martie 2008 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului din municipiul Baia Mare al lui Decebal Traian Remeş, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639867-12-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE