2021-08-01 10:20

UPDATE. Dosarul deputatului Gheorghe Coman la dispoziţia membrilor Comisiei juridice

 |  12:10
UPDATE. Dosarul deputatului Gheorghe Coman la dispoziţia membrilor Comisiei juridice

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au acces la dosarul deputatului Gheorghe Coman până luni dimineaţă, a anunţat vineri preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă. Şedinţa Comisiei juridice este programată pentru luni, la ora 9,30.

UPDATE, ora 15.18: Deputatul Coman a vehiculat, în convorbirile înregistrate, numele lui Constantin, Grapini și Voiculescu

Referatul DNA precizează că deputatul Gheorghe Coman a vehiculat, în discuţiile iniţiate cu denunţătorul, numele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, al consilierului personal al acestuia, al ministrului delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și turism, Maria Grapini şi al liderului conservator Dan Voiculescu.

În stenogramele din dosar, Coman mai face referiri președintele ANSVSA, la secretarul de stat în Ministerul Muncii, la președintele ANFP, la directorul APIA Buzău, la președintele Consiliului Judeţean Buzău, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 zile și prin care s-a solicitat încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru luarea acestei măsuri.

Numele ministrului delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și turism, Maria Grapini, apare în interceptările ambientale efectuate de procurorii anticorupţie, dintre Gheorghe Coman și denunţător.

“Băi Cipriane, și-ţi mai spun și altceva și cu asta am... să-ţi spun... ăăă... ca la orice partid se cere niște bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut niște bani ăștia... neinteligibil... și organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapini, tre să-i fac masă cu aia... eu de unde să plătesc? Așa tu mai știi o relaţie, ăla mai știe o relaţie! Că mi-a cerut...bă da tu n-ai niciun director aici... acuma o să fie conferinţa mea judeţeană, o să zică, bă, unde mergem, ce facem... îţi dai seama combinaţii... știi tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Și zice bă, dar tu ce ești vreun prost pe aici? Aia e... combinaţii grele pe care le știi și tu mai bine ca mine!”, spune demnitarul.

Deputatul face referire și la liderul conservator Dan Voiculescu, cât și la diferite funcţii din diferite instituţii sau companii de stat.

“Uite, realitatea că eu nu te mint pe tine... uite, eu acuma ca să fac alegerile astea și oamenii care-i am acuma, oamenii care vin de la București, în primul rând vine și Voiculescu, atenţie, eu oamenii ăștia tre să-i ţin o noapte la hotel, nu pe toţi, oamenii ăștia cu mâncare cu tot mă costă o grămadă de bani. Pe mine conferinţa asta judeţeană mă costă, să nu exagerez, în jur la 300 de milioane! Nimeni nu mă ajută! Păi atunci, dacă n-am oameni să mă ajute și pe mine cu ceva... nu mereu... când am nevoie, ce fac mă?”, îi spune Coman denunţătorului.

“O să fie între mine și PSD, nu mai discutăm de PNL că PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai... dar nu are nicio... între noi... între USL cum se spune, conform asta... am cedat eu DSV-ul director mare și am luat la Electrica! Înţelegi? Că asta a fost să fie, sănătoși să fim, nu-i problemă asta e! Și conform înţelegerii, protocolului care este, ăsta... cum îi zice... director adjunct e... este la noi, la Partidul Conservator!”, se arată în interceptări.

Procurorii anticorupţie precizează că deputatul Coman, în virtutea prerogativelor conferite de funcţia publică deţinută, și-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere în cadrul autorităţilor și instituţiilor publice atât la nivel central, cât și la nivel local, demnitari, lideri politici, intermediind prin aceștia rezolvarea în afara cadrului legal a unor interese private.

“Acestea vizau, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante (promovarea sau menţinerea în funcţie), în schimbul obţinerii de diverse servicii: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia întâlnirilor de lucru organizate în cadrul formaţiunii politice judeţene pe care o conducea; angajarea într-o funcţie publică de conducere a președintelui executiv al Organizaţiei Judeţene Buzău a Partidului Conservator — făptuitoarea Tudor Nicoleta; intervenţia la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău în sensul de a favoriza o societate comercială verificată — administrată de un consilier al Partidului Conservator, etc”, susţine procurorul de caz.

DNA menţionează că Gheorghe Coman este deputat din partea Partidului Conservator (din martie 2013) și președinte al Organizaţiei Judeţene Buzău a respectivei formaţiuni politice (recent reînvestit, în urma conferinţei judeţene organizate în 14 decembrie).

În acest context, învinuitul a vehiculat în discuţiile iniţiate cu denunţătorul, interceptate și înregistrate autorizat, numele mai multor persoane importante cu funcţii de conducere în cadrul instituţiilor de stat.

Potrivit documentului citat, maniera de acţiune descrisă a avut drept scop obţinerea de către învinuit de avantaje de natură  patrimonială și nepatrimonială, pentru sine sau pentru altul, iar modul de operare descris este relevat de probele administrate în cauză, în special de convorbirile telefonice și discuţiile interceptate și înregistrate în mediul ambiental.

DNA arată că, imediat după primirea sumei de bani, Gheorghe Coman a urcat la volanul autoturismului, a pornit motorul, iar la apariţia organelor de anchetă care i-au solicitat să rămână pe loc a demarat în trombă, refuzând să dea curs solicitării echipei operative care a încercat să-l oprească — intrând în contact direct cu autoturismul acestuia.

Procurorul subliniază că, întrucât învinuitul a fugit și s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire penală, iar infracţiunea reţinută în sarcina sa este sancţionată cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Camera Deputaţilor a fost sesizată oficial joi de către ministrul Justiţiei cu cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care se solicită încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, transmite Agerpres.

Gheorghe Coman este acuzat de folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Termenul de prezentare a raportului este până luni, are trei zile. În aceste trei zile trebuie îndeplinite condiţiile constituţionale, adică domnul deputat Coman şi avocatul pe care îl are sunt obligaţi să studieze dosarul, să-şi prezinte argumentele în faţa Comisiei juridice. Votul se face secret, urmând ca raportul să fie prezentat Biroului Permanent", a explicat joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

El a mai precizat că a convocat un Birou Permanent al Camerei Deputaţilor pentru luni, la ora 11,00.

"În baza raportului pe care îl primim, împreună cu cererea ministrului Justiţiei, conform Constituţiei şi statutului deputatului şi senatorului, vom convoca plenul Camerei Deputaţilor pe 27 decembrie, la ora 12,00", a mai precizat Zgonea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-20Parerea ta...

PE PARIU!
21 Dec 2013

Ca nu-i fac nimic? O aburesc asa, pana-n ajun de Craciun! Cata procedura mon-cher: dosar, avocat, argumente, comisie, vot secret, raport prezentat la Biroul Permanent, etc,...te i-a durerea de sarma!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE