2020-10-22 17:34

Directorul Fabricii de Arme Cugir, acuzat că „garantează” căpușarea societății de către firma liderului sindical

 |  15:32
Directorul Fabricii de Arme Cugir, acuzat că „garantează” căpușarea societății de către firma liderului sindical

PUTEREA a semnalat, de mai multe ori, că Fabrica de Arme Cugir (FAC) SA - filială a Companiei Naționale ROMARM SA avându-l ca director general pe Nicolae Mihăilesc -, este într-o situație financiară precară și din cauza căpușării societății de către anumite firme care nu-și achită datoriile, mai ales cea controlată de către familia liderului sindicatului “Apărarea”, Ioan Neagu (FOTO), SC Prototip SRL Cugir.

Practic, directorul general tergiversează de mai bine de o jumătate de an să pună în aplicare o hotărarea a Consiliului de Administrație al FAC privind rezilierea contractelor cu firmele care au căpușat fabrica și, totodată, să facă demersuri pentru recuperarea debitelor. De asemenea, Nicolae Mihăilesc este acuzat de către sindicaliști că în mod intenționat a tergiversat și a amânat deschiderea acțiunilor în instanță pentru recuperarea datoriei de circa 1.400.000 de lei a societății Prototip SRL Cugir.   

 

 Tichete de vacanță…pe datorie

 

Potrivit informațiilor noastre, furnizate de către mai mulți oficiali de la ROMARM, dacă firma controlată de familia liderului sindical Ioan Neagu și-ar fi achitat datoria de circa 1.400.000 de lei către FAC, cu acești bani s-ar ameliora situația financiară a societății, dar și a celor 950 de angajați. Astfel, prin recuperarea acestei sume, fiecare angajat al societății ar putea primi o sumă în valoare de aproximativ 1.300 lei, impozabilă, sau ar putea beneficia de tichete de vacanță de această valoare, așa cum se procedează cu angajații Uzinei Mecanice Cugir. De asemenea, prin achitarea datoriei s-ar putea reduce cheltuielile de la bugetul de stat, respectiv, raportat la această datorie, statul român prin Ministerul Economiei, ar putea aloca FAC cu circa 2/3 mai puține fonduri pentru investiții de la bugetul de stat. Mai mult, prin recuperarea acestei datorii s-ar putea îmbunătății condițiile de muncă ale angajaților fabricii, cum ar fi căldura în secții pe timp de iarnă sau aer condiționat pe timpul verii.

 

 Praful de pe tobă

 

Sindicaliștii de la FAC Cugir susțin că directorul Nicolae Mihăilesc se ascunde în spatele unor acțiuni de recuperare a datoriilor, inițiate în justiție, dar știe foarte bine că de la firma liderului sindical nu prea are ce recupera. De ce? Pentru că activele firmei Prototip SRL, care ar trebui valorificate prin executor judecătoresc, nu pot acoperii decât o parte infimă a datoriei. Cât poate acoperi din datorie o Dacie ruginită, cel puțin de aceeași vârstă cu contractul de închiriere, adică de vreo 12 ani, și o camionetă aflată într-un  stadiu avansat de uzură? Praful de pe tobă! Trebuie precizat că societatea Prototip SRL a beneficiat de-a lungul timpului de atribuirea de comenzi/contracte prin atribuire directă de la FAC, fără niciun fel de transparență. Societatea menționată își desfășoară activitatea în spațiile Fabricii de Arme Cugir, realizând diverse piese din metal utilizate pentru producerea armelor, dar cu utilajele acesteia și chiar cu foști angajați ai producătorului, preluați în momentul în care s-a decis externalizarea acestor activități. 

 

Pentru lider, da, pentru sindicaliști, ba

 

Liderul sindical Ioan Neagu este angajat al SC FAC SA  Cugir, la biroul CFP (control financiar preventiv), format din două persoane, unde acoperă cam 10% din activitatea biroului. Când își bea cafeaua la barul “Macul roșu”, sau când se deplasează cu Hyundai-ul personal, Ioan Neagu uită de problemele sindicaliștilor. La ora actuală, angajații Fabricii de Arme Cugir plătesc o cotizație lunară la sindicat în cuantum de 1% din  venitul net (inclusiv din impozitul aplicat venitului net), începând din luna iunie 2018. Anterior, în perioada ianuarie – mai 2018, cotizația reținută a fost de 1% din salariul de încadrare, implicit asupra contribuțiilor care au fost transferate de la 1 ianuarie 2018 în sarcina angajatului.

Spre comparație cu, angajații societății Uzina Mecanică Cugir plătesc o cotizație la sindicat în sumă fixă de 10 lei/lunar, deși situația financiară a UM Cugir este net superioară celei de la Fabrica de Arme. De asemenea, chiar dacă sumele virate în contul sindicatului de la UM Cugir sunt cu mult mai mici decât cele pe care le încasează sindicatul de la FAC, liderii acestui sindicat au obținut pentru angajați mult mai multe beneficii decât liderul sindical de la FAC. De exemplu, toți angajații de la UM Cugir beneficiază de tichete de vacanță/voucher și de sume de bani cu ocazia sărbătorilor legale care se virează în contul angajaților și, astfel, contribuie și la calculul pensiei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-07-12Parerea ta...

BOLSEVICII
12 Iul 2018

Mafia psd a capusat tot Cugirul transformandu -l in propriul SRL.,,pentru ca pot ,, Au fost votati de asistati, bugetari, si bosorogi cu Parkinson. Huuuu..ciuma rosie !
BROKERUL SIMA:
12 Iul 2018

Viata în Bucuresti se vedea de-acolo cu totul altfel decât din “Sandu Aldea”. În fiecare dimineata, mersul la facultate pe scara autobuzului 331 era o cascadorie. Cartierul Piata Sudului era o aglomerare urbana murdara, trista si saraca. În blocul meu se amestecau muncitori, functionari si profesori universitari al caror liant era doar obedienta fata de partidul comunist, fara de care n-ar fi locuit în veci în noile cutii de chibrituri ce rasareau peste noapte.
COMPLEXUL COMERCIAL
12 Iul 2018

din piata era locul unde îsi petreceau colocatarii mei majoritatea timpului liber, asteptând cu stoicism la interminabile cozi un pachet de unt sau o bucata de carne: o masa de oameni încolonata în lupta pentru supravietuire si nemaiavând timp sa gândeasca, sa spere ori sa iubeasca. Înainte de orice altceva, bucurestenilor li se luase Timpul. Ideea s-a dovedit geniala si i-a determinat pe comunisti sa înceapa constructia celor sase „circuri ale foamei“, undeâ fiecare sector din Bucuresti trebuia aliniat la cozi. Astazi, “circurile foamei” au devenit mall-urile noii societati de consum, dar scopul lor primordial a ramas tot acela de a-ti fura timpul.
ORICE TEL,
12 Iul 2018

oricât de nobil, la început va fi ignorat. Peste un timp, va fi respins, peste alt timp, va avea dusmani declarati. Cu cât telul este mai viabil, cu atât dusmanii vor fi mai agresivi. Dar când telul va fi atins, adversarii vor deveni niste simpli cârcotasi. Atunci abia putem încerca sa-i convingem. Pe drumul impunerii unei idei, mai ales în democratie, arma fundamentala trebuie sa fie autoironia. Numai ironizânduti propriile esecuri poti schimba convingerile celor din jur. Iar când acestia vor ajunge sa te invidieze ca ai renascut, abia atunci îi vei putea atrage în lupta si în mod sigur nu le va mai fi frica de esec. Biografia si autoironia lui Winston Churchill sunt cel mai bun exemplu în acest caz.
DISCUTIILE ETERNE
12 Iul 2018

cu parintii care nu voiau sa împrumute masina copiilor erau o problema a epocii. Privind înapoi, îmi dau seama ca era mai bine asa decât sa ti se cumpere o masina noua la 18 ani, cum fac mai toti parintii azi. Ce ar putea sa-si mai doreasca azi un pusti de 18 ani dupa ce taticul i-a cumparat deja o masina noua si îi finanteaza regulat si umplerea rezervorului? Pentru marea masa a tinerilor de azi, visele si nazuintele lor sunt exclusiv materiale, din nefericire. Daca un tânar nu mai viseaza, nu se mai dezvolta si de aici apare blazarea noii generatii. Nu îi putem critica ca nu reusesc nimic atâta vreme cât nu-i lasam sa încerce si sa se dea macar o data cu capul de pereti. Din nefericire, la toate nivelurile scarii sociale, a te ocupa de copii înseamna a le asigura bunurile unei existente linistite. Decât sa suferi pentru esecurile copilului tau, mai bine te dai peste cap si îl întretii pâna mori. Când, saracul, va ramâne singur, va avea o problema.
LA îNCEPUT,
12 Iul 2018

am crezut ca aceasta mentalitate apartine noii burghezii, aparute din neant dupa 1989, dar m-am înselat amarnic. Clasa de mijloc actioneaza similar si, deseori, chiar clasa muncitoare încearca s-o imite. Soferul meu avea un baiat de 18 ani care abia se târâia prin scoala. La majorat, nu a gasit altceva mai bun de facut decât sa-i cumpere un Matiz cu 4000 de euro, îndatorându-se pâna peste cap. Saracul baiat a trebuit sa dea si de vreo patru ori examenul de sofer, nereusind sa ia proba teoretica si, vezi Doamne, masina era tocmai recompensa pentru absolvirea acelui examen. Bine ca nu toti dau examen sa-si ia brevet de pilot de avion, ca nu stiu ce ar fi facut taica-sau ca sa fie în rând cu lumea. La un an dupa ce a primit masina si carnetul, copilul a trebuit sa dea Bacalaureatul. Evident, l-a picat cu brio, taica-sau facând alte împrumuturi pentru meditatii si alte spagi. Norocul soferului meu este ca, totusi, examenul de Bacalaureat nu este atât de corupt încât sa reuseasca copilul sa treaca, si dupa doua încercari nereusite, tatal, dispus la orice, a cedat.
POATE ASA A îNTELES
12 Iul 2018

ce prostie a facut cumparându-i masina la 18 ani. Astazi, copilul soferului meu munceste si poate într-un târziu va lua si Bacalaureatul, pe merit de data asta, dar cel mai important lucru este ca taica-sau a tras concluziile de rigoare. Cum din cauza falimentului WBS soferul a ramas si fara munca, prabusirea brusca a cerului înstelat de acum 2 ani îl va face, sper, sa-si schimbe mentalitatea, desi ramâne celebra replica pe care mi-a dat-o când l-am certat ca-i cumpara masina copilului: “Pai toti cumpara masina la copil la 18 ani, eu de ce sa nu ma sacrific, doar de asta traiesc si muncesc, pentru copil!” Sa nu ne miram ca multi români asculta manele pe ascuns. Manelistii au fost singurii care au înteles fenomenul, “Am muncit si zile, am muncit si nopti” este chintesenta problemei, chiar daca ne e greu s-o acceptam si, mai ales, s-o recunoastem. E nevoie de un soc economic care sa determine clasa de mijloc sa ajunga la concluzia ca inactivitatea ei în domeniul social si cultural se va repercuta cu consecinte dezastruoase asupra viitorului copiilor.
SALARIUL îTI VA RAMâNE
12 Iul 2018

blocat oricât de bun ai fi, iar odata cu cresterea dobânzilor sau cu devalorizarea monedei nationale, lucrurile se vor înrautati. Toti prietenii si colegii tai sunt în aceeasi situatie. E nevoie de un factor extern care sa te aduca în pragul disperarii pentru a protesta. Ai în plus un statut social la care îti e greu sa renunti, desi realizezi ca te autotrisezi, dar, cum toti cei din jurul tau se amagesc si ei, continui. Nu vrei sa iesi din rând, desi esti încolonat într-o experienta pe care nu ti-ai dorit-o si pe care nu poti s-o mai controlezi. Zi de zi, îti creste ura fata de banca, dar nu poti decât s-o înjuri pe Internet. La un moment dat, vei fi dispus sa accepti compromisuri impuse si apoi vei elabora compromisurile singur. Va trebui sa-ti furi societatea. O faceau marii directori si pâna acum, tu ai refuzat sa o faci, dar acum nu ai încotro. Vei apela la celebrul para-ndarat, pe care îl cunosti bine din afacerile firmei tale cu statul, dar pe care nu credeai c-o sa-l adopti vreodata. Cei mai multi dintre colegii tai vor face acelasi lucru. Compania va câstiga la început mai putin, apoi si mai putin si nu peste multa vreme va începe sa piarda. Vor începe restructurarile si taierile de salarii.
NU îTI POTI PERMITE
12 Iul 2018

sa fii dat afara si nu poti câstiga mai putin, pentru ca banca este informata de tot ce se întâmpla în viata ta. Toata lumea va fi în situatia ta, dar fiecare va reactiona altfel. Vei fi demascat sau îti vei demasca colegii. Multinationala îsi va reduce activitatea, iar patronul român va închide, salvând ce mai poate fi salvat. Sfârsitul va fi acelasi. Va trebui sa te revolti. Ce bine ar fi fost s-o fi facut de la bun început? Nu ai avut curaj, acum ai pentru ca oricum nu mai ai ce pierde. E un scenariu foarte plauzibil si multi români se vor regasi în el peste cîtiva ani. Revolta va fi contra bugetarilor, mai întîi pentru ca acolo se fura la unison, banii fiind ai statului, adica ai nimanui, dar, odata cu reducerea sectorului privat, bugetul de stat va fi secatuit si clasa de mijloc bugetara îsi va uni fortele cu cea din sectorul privat. Maneaua “Pentru cine am muncit?” are toate sansele sa devina laitmotivul protestatarilor. Cu cât se va întâmpla mai repede, cu atât mai bine. Când migratia fortei de munca înceteaza, progresul înceteaza.
BANII S-AU TERMINAT
12 Iul 2018

si democratia odata cu ei. O miscare totalitarista bazata pe hiperbolizarea egoului clasei de mijloc are toate sansele sa se impuna în Europa. Cum în estul Europei economisirea este aproape de zero, este mai probabil ca o astfel de miscare sa se nasca în Est, decât în Vest. Fiinta umana suporta orice, atâta timp cât mai are resurse financiare si energetice de consumat. Violenta apare ori datorita sperantei, ori din cauza disparitiei ei.”
CRED îNSA
12 Iul 2018

ca sunt ca apa sfintita; nici nu strica, dar nici nu ajuta. Daca am considera în fiecare moment al vietii când suntem pusi sa alegem, ca alegerea noastra este de fapt o decizie ultima de supravietuire si ne-am baza exclusiv pe instinct, deciziile noastre ar fi mult mai bune. Cicero spunea ca ”înteleptii sunt condusi de ratiune, marea majoritate e condusa de experienta, prostii de necesitate si brutele de instinct”.
ZEUS
13 Iul 2018

E creația marelui Mihai Nicușor trimis acum in judecata pt coruptie. A tras sfori la romarm. ..iar acum deconteaza cheltuieli fictive pe motiv ca il cheama conducerea romarm.Trăiască pnl..
ZEUS
13 Iul 2018

Sa se duca la pușcărie.. sunt niste teni pnl liste..sa il pupe in cu croitoru ca l a ținut pe funcție...si la dar jos SRI ul. Rusine pnl..nicușori...teodori....nelutu si gențile voastre
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE