2020-10-22 12:21

DEZVĂLUIRI. Accidentul de la Salina Slănic scoate la iveală, pe lângă incompetență, un șir de nereguli și de interese pecuniare

 |  22:43
DEZVĂLUIRI. Accidentul de la Salina Slănic scoate la iveală, pe lângă incompetență, un șir de nereguli și de interese pecuniare

Accidentul de duminică, în urma căruia un microbuz cu 25 de turiști din Israel, dintre care 10 copii, s-a răsturnat în tunelul care duce spre zona de vizitare a Minei Unirea de la Salina Slănic- Prahova, a scos în evidență o sarabandă de nereguli.

Potrivit informațiilor noastre, ilegalitățile de la Mina Unirea se perpetuează de ani buni, dar nimeni din conducerea Societății Naționale a Sării SA SALROM, nu a dorit să reglementeze legal accesul în mină pentru a se masca și continua anumite interese pecuniare și nu numai.

Jocuri de interese

În data de 6 august 2014, unul din lifturile puse în funcțiune prin anii ’30, care ducea turiștii în salina Unirea aflată la circa 201 metri adâncime, s-a prăbușit cu opt persoane, dintre care două au fost rănite. Agitație, anchete peste anchete și până la urmă s-a găsit un acar Păun în persoana actualului director al Salinei Slănic - Anghel Belea.

După prăbușirea liftului, conducerea SALROM a luat hotărârea ca accesul în mina Unirea să se facă cu microbuzele, printr-un tunel de circa 4 km. Această soluție a fost mană cerească pentru un transportator auto, angajat al ARR Prahova, care de ceva timp și-a trecut firma pe numele unei rude. La ora actuală, taxa de intrare în mină este de 20 de lei pentru turiștii adulți, iar pentru studenți și elevi este redus 50%. Astfel, pentru fiecare transport cu microbuze de 16 sau 19 locuri, care transportă turiștii în mina Unirea, Salina Slănic achită firmei auto între 100 și 120 de lei. La un calcul simplu, rezultă că în zilele bune, adică circa 100 de zile pe an, intră în salină, în medie, 500 de turiști, ceea ce înseamnă circa 30 de curse. Ca atare, Salina Slănic încasează zilnic pentru 500 de vizitatori suma de 10.000 de lei, din care, firma de transport primește între 3.000 și 3.600 de lei, ceea ce înseamnă că în conturile salinei intră între 6.400 și 7.000 de lei, adică circa 1.500 de euro. Rezultă că, în 100 de zile, în visteria Salinei Slănic intră circa 150.000 de euro , iar firmei de transport îi revin aproximativ 70.000 de euro. Practic, dacă ar fi funcționat lifturile, în conturile SALROM ar fi intrat, numai din vizitarea minei Unirea, peste 220.000 de euro.

 Accesul în mina Unirea se face pe lângă lege 

Dar, din informațiilor noastre, cei care s-au perindat pe la conducerea SALROM, din 2014 și până în present, nu au fost interesați ca intrarea în mina Unirea să se reia cu lifturile. De ce? Din anumite interese financiare și chiar din motive de concurență. Poate totuși cineva din Ministerul Economiei, și chiar de la nivelul Guvernului, va analiză acest non combat controlat care durează de peste trei ani și jumătate. Din informațiile făcute publice de autorități, a reieșit că accidentul de duminică s-a datorat  și faptului că în microbuz au fost șase în persoane în plus, iar șoferul a condus imprudent.

Însă, potrivit informațiilor noastre, acest accident a scos la iveală o gravă ilegalitate, și anume nerepectarea prevederilor Legii 319/2006 și HG nr.1425/2006 privind securitatea și sănătatea muncii.

Astfel, conform  articolului 6 din HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319 din 2006 se precizează că, „în vederea autorizării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, angajatorul are obligația să depună la inspectoratul teritorial de muncă pe rază căruia își desfășoară activitatea o cerere, completată în două exemplare semnate în original de către angajator”.

Surse din cadrul SALROM au precizat, pentru PUTEREA, că nu au fost respectate aceste prevederi legale privind securitatea și sănătatea muncii.  În plus, nu se știe cine verifică câte persoane urcă într-un microbuz, aspect care a și făcut ca duminică să fie 25 de personae în mașină, în loc de 19, cât prevede legislația în vigoare. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-04-01Parerea ta...

ANONIM
02 Apr 2018

DUPA PLOAIE KEPENEAG TOTI PORCII JUDECATI RAPID SI TRIMISI UNDE TREBUIE CE SE INTAMPLA IN TARA ACEASTA INTRECE ORICE MASURA TI-E SCARBA DE NESATUII CARE NU AU NICI UN SCRUPUL
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE