2021-04-20 19:07

Cum a fost pus pe picioare Grupul Racova, lăsat de IZBELIȘTE de Adrian Porumboiu

 |  16:41
Cum a fost pus pe picioare Grupul Racova, lăsat de IZBELIȘTE de Adrian Porumboiu

Grupul Racova, însemnând companiile Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad, unii dintre cei mai puternici jucători agricoli din țara noastră, se zbat din 2015 să se redreseze și să ajungă la profit, după ce au fost preluate de la fostul proprietar Adrian Porumboiu.

Astfel, echipa actuală de management condusă de directorul general Valeriu Cojocaru, timp de doi ani și jumătate, a redus semnificativ pierderile istorice înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro față de cei mai importanți creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activității spre domenii cu profitabilitate crescută și a realizat investiții în retehnologizarea companiilor.

Mai mult, raportat la anul 2015, indicatorii economico-financiari ai grupului Racova arată că afacerea este pe calea cea bună, situația critică în care se aflau companiile în momentul vânzării lor fiind depășită.

Cum a fost pus pe picioare Grupul Racova, lăsat de IZBELIȘTE de Adrian Porumboiu
zoom

Valeriu Cojocaru a declarat că au fost stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro cât a reprezentt datoria preluată în urma transferului de acțiuni de la fostul patron. Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituțiile bancare, cei mai importanți creditori ai firmelor, dar și la alți creditori inclusiv datorii la bugetul de stat.

În acest moment, conform declarațiilor managerului Cojocaru, “activitatea grupului Racova este una solidă, fiind curățată de elementele toxice pe care le-am moștenit, și mă refer aici la noianul de datorii, contracte păguboase, creanțe neîncasate, detehnologizare, ca să nu mai amintesc de active și pasive raportate eronat.„

Ca exemplu, Cojocaru a menționat că, la societatea Comcereal Vaslui, scăderea pierderilor a fost de cca. 1 mil de lei, raportată la 2016. La celelalte companii ale grupului, cum sunt Agrocomplex Bârlad și SC R- AGRO SA Falciu, pierderile cumulate au fost ajustate cu peste 12 mil lei.

Conform datelor prezentate de actuala conducere, Grupul Racova are în exploatare 35 000 de ha teren agricol, are peste 400 de angajați, contribuie la bugetul național și cel local prin plata de impozite și taxe de peste 6 milioane de euro (28.047.500 lei).

”Am preluat un business îngropat în datorii, evitat de orice investitor și, în mai puțin de 2 ani, am făcut ca el să fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară și mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operațiunile”  spune Valeriu Cojocaru într-un comunicat trimis Puterea.ro.

Managerul Racova Grup a mai explicat miza și istoricul conflictului, deja larg mediatizat, dintre conducerea actuală a grupului și fostul proprietar, Adrian Porumboiu. Valeriu Cojocaru a declarat că acuzațiile lansate de Porumboiu împotriva conducerii actuale par să aibă ca scop abaterea atenției de la posibilele ilegalități comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de acordarea de subvenții APIA, dar și legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deținute.

 “După semnarea actelor de vânzare-cumpărare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplăcute. Din acțiunile sale ulterioare, dar și din declararea de date false la momentul semnării contractului, nu pot decât să înțeleg că semnarea contractului și a actelor adiționale s-a făcut cu rea credință. Nu doresc să lansez acuzații către fosta conducere, dar atât eu cât și cei 423 de angajații vrem să fim lăsați să ne facem treaba, fără tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu. Nu mă interesează dacă au fost sau nu spălați bani prin finanțarea unui clubului sportiv de fotbal. Nu e treaba mea să investighez posibilele ilegalități și nereguli care s-au petrecut la grupul Racova până la momentul vânzării de acțiuni operate în 2014. Aste e treaba autorităților abilitate ale statului român” a precizat Valeriu Cojocaru în comunicat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE