2021-07-28 17:36

CREDIDAM, gaură neagră pentru banii artiştilor români

 |  19:38
CREDIDAM, gaură neagră pentru banii artiştilor români

Ionuţ Mureşan

Principalul organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor din show-biz-ul autohton pare a funcţiona după principiul semi-haiduciei - ia de la bogaţi, dar nu mai dă la săraci. Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) are de restituit artiştilor români sume de ordinul milioanelor de lei, din drepturile de autor colectate de la operatorii de cablu şi din mediul audio-vizual.

Informaţii şocante în acest sens se regăsesc într-un proces-verbal încheiat în vara acestui an, şi în care se regăsesc concluziile unui control efectuat la CREDIDAM de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituţie a statului cu atribuţii în domeniu. Verificarea a fost realizată spre finalul anului 2012, şi se referă la situaţia din anul precedent controlului. CREDIDAM colectează sumele aferente drepturilor de autor ale artiştilor români şi străini, pentru operele lor difuzate în diverse medii - cablu, televiziune, radio -,  sau din vânzarea de CD-uri şi DVD-uri, denumite şi copii private.

Din documentul citat, rezultă că organizaţia CREDIDAM a colectat în 2011 o sumă de 8.088.582 de lei, pentru titularii români, şi de 115.058 de lei, pentru titularii străini, bani din drepturile de autor pentru creaţiile acestora transmise prin cablu. Din aceşti bani au fost viraţi peste şapte milioane de lei, însă mai rămăseseră 3.604.951 de lei neplătiţi - sumă în care intră restul aferent anului 2011 plus restanţele din anii precedenţi.

În segmentul de comunicare publică, suma repartizată la CREDIDAM a fost de peste 4 milioane de lei, pentru titularii români, şi de aproape 60.000 de lei pentru cei străini. Din această sumă, CREDIDAM a virat 3.902.313 către titularii români, însă au mai rămas de dat artiştilor 1.889.409 lei, bani pentru anul 2011 şi restanţele din anii precedenţi.

Pe segmentul radio, la nivelul anului 2011, CREDIDAM avea de repartizat pentru titularii români 1.837.354 de lei, iar pentru cei străini 21.634 de lei. Către artiştii români organismul a virat 1.686.137 de lei, însă au mai rămas de dat 862.690 de lei - drepturi de autor pe 2011 şi restanţe din urmă.

Pe segmentul televiziune organismul de colectare avea de repartizat, în anul în discuţie, 11.184.818 de lei către titularii români, din care a virat doar 8,5 de milioane. În plus, CREDIDAM mai avea de virat pe acest segment o sumă similară, care includea datorii din anii precedenţi, respectiv 8.293.716 de lei. Pe segmentul de copie privată, organismul avea de repartizat titularilor români de drepturi de autor 1.298.432 de lei, însă, la fel ca în cazurile precedente, 783.484 de lei nu fuseseră viraţi.

“Atitudine rău-voitoare”

Proces-verbal de control, care poartă numărul RGII/5131/06.06.2013, a făcut obiectul unui proces pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, între CREDIDAM şi ORDA, însă litigiul s-a stins, după ce, în toamna acestui an, CREDIDAM a renunţat la judecată. În cererea adresată instanţei, CREDIDAM susţinea că documentul a fost încheiat cu încălcarea legii, iar datele ar fi nereale. În momentul în care ORDA a anunţat controlul la CREDIDAM, în perioada 16.10.2012 - 02.12.2012, reprezentanţii organizaţiei au cerut ca, din echipa de control să nu facă parte anumiţi specialişti ORDA, respectiv Doru Păunescu şi Cătălin Stoicescu, pe motiv că aceştia „au participat activ la controalele din 2011, au avut o atitudine rău-voitoare faţă de angajaţii CREDIDAM şi faţă de conducere, ceea ce a condus la decizii care au fost ulterior anulate de instanţele de judecată”.

CREDIDAM reclamă abuzuri

 

Cu toate acestea, ORDA a anunţat că expertul Cătălin Stoicescu va conduce corpul de control şi a dat asigurări că acesta va respecta legile în vigoare. Numai că reprezentanţii CREDIDAM au reclamat o serie de nereguli în urma controlului. Ei spun că obiectivele acestuia au fost depăşite cu privire la perioadă şi că a fost prelungit nemotivat. CREDIDAM a arătat, în cererea de chemare în judecată, că în timpul controlului s-a depăşit programul normal de lucru al angajaţilor, astfel încât au fost plătite ore suplimentare. În plus, procesele-verbale întocmite în cadrul acţiunii de control nu ar fi cuprins constatări referitoare la documentele ridicate şi la verificările efectuate. Potrivit CREDIDAM, la sfârşitul fiecărei zile din perioada în care a fost realizat controlul trebuiau făcute constatări în procesele-verbale, încheiat anterior procesului-verbal final, lucru care nu s-a întâmplat. Reprezentanţii CREDIDAM s-au mai plâns că ORDA le-a cerut fotocopii ale listelor cu salariile angajaţilor şi alte informaţii greu de centralizat, cum ar fi copii ale playlist-urilor din anul 2011, în condiţiile în care pentru fotocopierea playlist-ului pentru o singură lună ar fi fost nevoie de cinci topuri de hârtie.

“Sursele” CREDIDAM

Potrivit datelor din documentul citat, CREDIDAM are pentru segmentul ambiental 5.153 de utilizatori, din care 4.781 sunt plătitori, iar pe segmentul radio organismul are 192 de utilizatori, din care 132 sunt plătitori. Pe segmentul de televiziune, CREDIDAM are 221 de utilizatori, din care plătesc efectiv 94, iar pe segmentul de retransmisie prin cablu sunt 457 de utilizatori, din care 273 de plătitori. Mai prost stau lucrurile la capitolele internet (64 de utilizatori, din care doar un plătitor) şi cinematografe (36 de utilizatori, din care doar doi plătitori).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-03Parerea ta...

FLORIN ZAMFIRESCU
05 Dec 2013

Am parasit CREDIDAM pe motivul ca in urma unor seriale mamut care au insumat peste 400 de episoade a cate o ora sau chiar o ora si jumatate, in care de fiecare data am avut unul din rolurile principale, sumele primite au fost, nu mici ci inexistente... Banditismul a cuprins Romania pana in cele mai ascunse cotloane... Vai de capul celor care vin dupa noi...
DOAR EU
28 Dec 2013

Orele suplimentare nu se pleatesc acolo, mai ca te obliga sa stai peste program, dar de platit nu se platesc pt ca "Nu sunt bani!". Oare de ce nu sunt banii? Poate pt ca majoritatea banilor intra in buzunarul avocatei? Angajat CREDIDAM = negru pe plantatie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE