2020-10-22 18:50

Aranjamentele de la Fabrica de Arme Cugir, girate de un secretar de stat de la Ministerul Economiei

 |  14:38
Aranjamentele de la Fabrica de Arme Cugir, girate de un secretar de stat de la Ministerul Economiei

La începutul acestei luni, PUTEREA a semnalat că angajații de la Fabrica de Arme Cugir (FAC) SA, filială a Companiei Naționale ROMARM SA, au declanșat un protest spontan, pe fondul mai multor nemulțumiri acumulate în timp, ca urmare a situației financiare precare în care se află societatea, dar și a prelucrării unui ordin al directorului general Nicolae Mihăilesc, privind unele măsuri disciplinare.

Scânteia care a declanșat protestul a fost pasivitatea de care a dat dovadă conducerea administrativă față de solicitările muncitorilor, dar și non-combatul conducerii ROMARM față de acțiunile tandemului Mihăilesc-Neagu, de spoliere controlată a fabricii.

  

Cârdășie natală

 

A doua zi după protestul din 1 octombrie 2018, liderul sindical de la FAC, Ioan Neagu, și acoliții lui din sindicat, au trecut la amenințări și represalii asupra angajaților și membrilor de sindicat, prin instaurarea omertei la nivelul întregii societătii și, totodată, prin trecerea la identificarea și sancționarea persoanelor "vinovate" de inițierea și declanșarea protestului spontan. După instaurarea omertei sindicale a lui Neagu, peste 400 de angajați, din cei 900 ai Fabricii de Arme Cugir, au semnat o petiție prin care anunță că nu mai doresc să fie reprezentați de actuala conducere a sindicatului "Apărarea", în special de Ioan Neagu, Surse din ROMARM și FAC au precizat pentru PUTEREA că toate aceste manevre ale liderului sindical Ioan Neagu se fac cu acordul tacit al directorului general al FAC, Nicolae Mihăilesc, susținut și garantat de PSD Alba. Potrivit informațiilor noastre, între Neagu și Mihăilesc ar exista o înțelegere avantajoasă pentru ambii. Neagu l-a asigurat pe Mihăilesc că va avea liniște în fabric, susținând că îi controlează pe toții angajații, iar Mihăilesc a dat asigurări că nu va deranja afacerile liderului sindical. Adică, o mână spală pe cealaltă și ambele fața … Fabricii de Arme Cugir. Însă, trocul dintre Mihăilesc și Neagu este garantat și supervizat, de ceva timp, de către secretarul de stat din Ministerul Economiei Ion Radu (FOTO), fost director general la Uzina Mecanică Orăștie, însușit și el de PSD Alba.

Mai nou, Ion Radu a fost impus de către conducerea Ministerului Economiei în Consiliul de Administrație de la FAC, dar cam pe lângă lege, întrucât nu există un memorandum de numire în această funcție administrativă semnat de premierul Viorica Dăncilă și publicat în Monitorul Oficial, așa cum prevede legislația în vigoare. Mai mult, Ion Radu le-a transmis celor doi vătafi de la FAC, adică tandemului Mihăilesc-Neagu, că în scurt timp el va fi președintele CA în locul lui Viorel Dan Dobra. Trebuie precizat că între directorul general Nicolae Mihăilesc și secretarul de stat Ion Radu există o relație veche, cei doi fiind consăteni.

 

Căpușare controlată de interesele liderului sindical

 

Trebuie precizat că Fabrica de Arme Cugir se află într-o situație financiară precară și din cauza căpușării societății de către anumite firme care nu-și achită datoriile, mai ales cea controlată de către familia liderului sindicatului “Apărarea”, Ioan Neagu -SC Prototip SRL Cugir. Potrivit informațiilor noastre, furnizate de către mai mulți oficiali de la ROMARM și din Ministerul Economiei, dacă firma controlată de familia liderului sindical Ioan Neagu și-ar fi achitat datoria de circa 1.400.000 de lei către FAC, cu acești bani s-ar ameliora situația financiară a societății, dar și a celor 950 de angajați. Astfel, prin recuperarea acestei sume, fiecare angajat al societății ar putea primi o sumă în valoare de aproximativ 1.300 lei, impozabilă, sau ar putea beneficia de tichete de vacanță de această valoare, așa cum se procedează cu angajații Uzinei Mecanice Cugir. De asemenea, prin achitarea datoriei s-ar putea reduce cheltuielile de la bugetul de stat, respectiv, raportat la această datorie, statul român prin Ministerul Economiei, ar putea aloca FAC cu circa 2/3 mai puține fonduri pentru investiții de la bugetul de stat. Mai mult, prin recuperarea acestei datorii s-ar putea îmbunătății condițiile de muncă ale angajaților fabricii, cum ar fi căldura în secții pe timp de iarnă sau aer condiționat pe timpul verii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-10-10Parerea ta...

RPK
11 Oct 2018

Demisia Neagu...demisia Mihăilesc. demisia incompetentilor din consiliul de administrație ..luati banii degeaba. Tu neagu lasa ne ai fost la comanda dacand s a infiintat fabrica. ...afara cu tine jogodie ordinară ce esti...si cu viceliderul radu al tau care a furat utilaje din sectie si le ă dus la fier vechi . Sa mai vina cineva în consiliul de administrație sa va incoloneze la DNA. Toata stima pt fostul Presedinte al consiliului..macar v a dat un semn ca nu puteti fura la infinit iar voi nu ati invatat nimic. Demisia toata conducerea
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE