2024-04-25 13:32

AncheteSpeciale.ro: „Leii din Arenă, dresați de un milionar ieșean!”

 |  11:24
AncheteSpeciale.ro: „Leii din Arenă, dresați de un milionar ieșean!”

„A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost n-am fi avut ce scrie, un băieţel care, plimbându-se prin urbea Craiovei, a fost brusc atins, adânc în moalele gândului, de ideea stranie că-i tigru. Tigru economic…”, așa începe investigația despre omul de afaceri ieșean Tiberiu Paul Stoian, realizată de anchetespeciale.ro.

Paul Tiberiu Stoian, patron şi administrator al firmelor EXONIA, a obținut 1 milion de euro dupa emisiunea “Imperiul leilor”, de la doi investitori grei: Dan Şucu (Mobexpert) şi Dragoş Petrescu (City Grill).

„Înaintea emisiunii, Tiberiu Stoian făcuse ceva valuri – solicitând ajutorul guvernului pentru finalizarea unei investiţii (ne vom referi mai târziu la câteva aspecte cel puţin ciudate ale poveştii). După emisiune, însă, subiectul EXONIA şi milionul de dolari explodează, graţie ajutorului (bănuim că nu gratuit) al ProTV. E invitat în direct la emisiunea lui Măruţă, apare în alte câteva emisiuni, interviuri la radio, interviuri în presa de afaceri – într-un cuvânt: Stoian e pe val. O campanie de imagine bine executată, dar care are o hibă: a fost concepută să dea impresia de “natural”, de “mers firesc al lucrurilor”. Or, povestea este alta…”, scriu jurnaliștii de la anchetespeciale.ro.

„Pe anul 2020, EXONIA Holding SA a avut o cifră de afaceri de 11,350 milioane lei, iar EXONIA Production 4,655 milioane lei. Sumate, rezultă o cifră de afaceri globală aproape de 16 milioane de lei. Nu 22 milioane, şi nici măcar pe aproape”, se arată în articolul citat, care contestă informațiile vehiculate în spațiul public în cadrul unei campanii agresive de promovare.

„Că Stoian umflă cu 50 la sută cifrele, asta e, poate e o practică printre pisicuţele economiei de piaţă ce se vor tigri*; altceva atrage atenţia mai abitir: numărul de angajaţi. (…) Stoian declară că are 130 angajaţi. (…) Ei bine, apelăm iarăşi la datele Ministerului de Finanţe şi, surpriză maximă! Aritmetica joacă iar din nou feste economistului Stoian, pen’ că, în 2020, EXONIA Holding a avut în medie 23 angajaţi, iar Exonia Production 21. Cumulat, dă 44. Nu 124, nici 130. Poate că Stoian foloseşte alt algoritm de calcul, sau a fost dezinformat, dar ne îndoim”, scriu jurnaliștii, care remarcă că, grație campaniei de imagine, Stoian a devenit „un soi de guru al emisiunilor cu şi despre self-made-man şi afaceri şi alte chestii din astea motivaţionale”.

Însă, în ciuda anunțurilor făcute afaceristul Stoian în spațiul public, din datele de la Registrul Comerţului rezultă că, până acum cel puțin, „nici Dan Şucu, nici Dragoş Petrescu nu au devenit asociaţi sau acţionari ai nici uneia dintre firmele controlate de Stoian şi fratele său”.

Numele celor doi nu apare în acţionariatul firmelor EXONIA Holding SA ori în EXONIA Production SA. „Concluzia? E o imensă păcăleală; Stoian nu a cedat 25 la sută din acţiuni contra milionului”, se arată în articolul publicat de anchetespeciale.ro.

Jurnaliștii explică faptul că, la EXONIA Holding SA asociaţi sunt fraţii Stoian, şi firme ale acestora, iar numele persoanelor desemnate drept cenzori la această companie ridică o serie de întrebări în privința legalității.

 „Între 2015 şi 2016, ghici cine e cenzor la firma fraţilor Stoian? Pai, chiar unul dintre fraţi – Adrian Stoian! Mai mult: alţi trei cenzori – Arghir Cătălin, Croitoru Petrică şi Vasile Andrei Razvan erau (şi unii mai sunt) fie parteneri de afaceri ai fraţilor Stoian, fie angajaţi ai firmelor controlate de aceiaşi fraţi. Arghir figura ca asociat al lui Adrian Stoian în firma Artis Design, Croitoru figura ca angajat la ARTIS IT Solutions, iar Vasile Andrei ca colaborator la aceeaşi firmă. Ce zice Legea 31/1990 a societăţilor comerciale? Iata art 161, alin 2: “nu pot fi cenzori, iar dacă au fost aleşi decad din mandat:

a) rudele şi afinii până la gradul IV sau soţii administratorilor; b) persoanele care primesc sub orice formă, pentru alte funcţii decât aceea de cenzor, un salariu sau o remuneraţie de la administratori sau de la societate sau ai căror angajatori sunt în raporturi contractuale sau se aflăîn concurenţă cu aceasta”, se arată în dezvăluirea publicată de anchetespeciale.ro, pe care ziariștii promit să continue ancheta.  


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE