2021-08-01 11:20

CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Sorin Frunzăverde, zis Ayatollahul, baron de Caraş-Severin şi cameleon politic

 |  18:32
CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Sorin Frunzăverde, zis Ayatollahul, baron de Caraş-Severin şi cameleon politic

Rene Pârşan

Sorin Frunzăverde, alintat de prieteni, dar şi de duşmani cu porecla Ayatollahul, este tipul de politician discret care îşi poartă gradele militare pe sub cămaşă, iar însemnele masonice disimulate sub şorţuleţul regulamentar. Puşca şi cureaua lată sunt ţinute totuşi la vedere, cum îi stă bine unui gugulan trebăluitor prin codri. Ca să înţeleagă şi concetăţenii noştri unguri, Sorin este pentru Caraş-Severin ce este Attila (Verestoy) pentru Harghita-Covasna, „drujba lui Dumnezeu”. Fondator al FSN, apoi disident aripa Roman - Partidul Democrat, a slujit cu credinţă, prin rotaţie, atât partidul (PD) - ca vicepreşedinte -, judeţul Caraş - ca preşedinte -, cât şi ţara - ca ministru al Apărării. În anul de graţie 2012, aude, ca prin somn, o voce care îl îndeamă să se lepede de PDL şi defecteze la USL. Disciplinat, execută şi acceptă în compensaţie, de la PNL-Antonescu, acelaşi rang pe care îl avea şi în PDL, cel de vicepreşedinte. Culmea, averea sa la vedere este mică. Mai doctor ca Eftimie Murgu, Frunzăverde a câştigat mai mulţi bani ca profesor la universitatea cu acelaşi nume din Reşiţa, decât din postura de lefegiu al Ministerului Apărării. De unde şi vorba „ştiinţa bate gradul”. Mai mult, coleg cu ziariştii, Frunzăverde este şi preşedinte onorific al Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric. În cazul în care regionalizare lui Dragnea va fi dusă la bun sfârşit, el este gata să accepte şi titlul de lord al Banatului contemporan. Ordinele nu se discută!

Miliardar în lei vechi

La vedere, conform declaraţiei de avere, Sorin Frunzăverde posedă, în coproprietate cu soţia sa Doina, un teren de nici 1.000 mp şi o casă de 226 mp, ambele în Reşita, plus un apartament de vreo 130 mp în Bucureşti, şi nimic altceva. Conturile sale, cumulate, aşa cum sunt expuse pe site-ul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, nu sar de câteva miliarde de lei vechi. Slujbaş la stat de când se ştie, nu a fost nevoit niciodată să-şi cumpere maşină. Deţinător de funcţii publice, nu a vrut să epateze nici electoratul, nici contribuabilii cu ceasuri, bijuterii, covoare, tablouri sau icoane. Dacă n-are, n-are. Ceea ce impresionează este însă sursa acestei sărăcii. De-a lungul anilor, cei mai mulţi bani Frunzăverde i-a câştigat din proprietate intelectuală, mai precis de pe urma prestaţiilor la catedra Universităţii „Eftimie Murgu”, care l-a retribuit pentru serviciile sale cu 100.000 de lei/an, numai în 2012, mai precis de trei ori mai mult ca leafa însumată în aceeaşi perioadă de la Consiliul Judeţean, şi de patru ori mai mult decât solda pe un an la Apărare.

Calea de aur: PCR, FSN, PD, PDL, PNL

Ca tot omul politic de succes, venit pe filiera PCR-juniori, Frunzăverde face doi ani de FSN, 1990-1992, la zi, apoi se alătură facţiunii Petre Roman, PD, în 1992, împreună cu pionierii partidului: Duvăz, Băsescu, Stolojan etc. Pe plan local, Sorin a rămas fidel comunităţii cărăşene, fie ca servit-o de la FSN, PD, PDL sau PNL mai nou, rămânând strâns înşurubat în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Scaun pe care nu l-a abandonat decât pentru cel de ministru al Apărării. Cu scurte mandate pe la Ministerele Mediului sau Turismului, pe Frunzăverde nu l-a interesat niciodată altceva decât Apărarea şi prosperitatea judeţului Caraş-Severin.

Născut la Bocşa, pe 26 aprilie 1960, Sorin Frunzăverde a absolvit studiile elementare la Bocşa şi Reşiţa şi Liceul de Matematică-Fizică din Reşiţa (1975-1979), iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti (1980-1985), obţinând diploma de inginer metalurgist. După absolvirea facultăţii, a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic Reşiţa, îndeplinind funcţiile de şef de atelier (1985-1988) şi apoi de şef al Serviciului CTC-Laboratoare (1988-1991). Între anii 1991 şi 1996 a fost preşedinte şi director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, deţinând, de asemenea, în perioada 1992-1996, funcţia de consilier judeţean, secretar al Comisiei de buget-finanţe din Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Este perioada de ascensiune politică a liderului PDL Caraş-Severin, care în anul 1997 culminează cu prima sa numire ca ministru în guvernul Victor Ciorbea, Frunzăverde fiind un ministeriabil al PDL până la la doilea mandat al lui Traian Băsescu.

Triplu salt la ministere, dublu mixt la doctorate

Frunzăverde a fost ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului înconjurător (5 decembrie 1997 - 11 februarie 1998) în guvernul Victor Ciorbea, din care a demisionat odată cu retragerea miniştrilor PD din guvern. A urmat apoi o nouă nominalizare ca ministrul al Turismului (17 aprilie 1998 - 16 decembrie 1998) în guvernul Radu Vasile. Conform Hotărârii nr. 47 din 16 decembrie 1998 a Parlamentului României, Ministerul Turismului a fost desfiinţat. El şi-a continuat apoi activitatea ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, până la numirea sa în fruntea Ministerului Apărării Naţionale (în 13 martie 2000 - 28 decembrie 2000) în guvernul Mugur Isărescu. Aici se impune ca un adevărat lider al acestui domeniu, revenind în fruntea ministerului pe 26 octombrie 2006, în guvernul Tăriceanu. Pentru a-şi consolida poziţia de ministeriabil îşi completează studiile cu două titluri de doctor. În anul 2000, Sorin Frunzăverde a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe economice al Universităţii de Vest din Timişoara. De asemenea, în anul 2004 a devenit şi Doctor în ştiinţe militare al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti. După ce conduce lista PD pentru europarlamentarele din 2007, devine europarlamentar, şeful delegaţiei PD din Parlamentul European, dar nu îşi duce mandatul până la capăt, ci demisionează şi preia şefia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Trădător de mare succes

În martie 2012, după căderea guvernelor Boc şi Ungureanu, mirosind de la distanţă referendumul, ca un dulău politic ce este, Frunzăverde îşi negociază trădarea personal cu Crin Antonescu. Obţine, în premieră, nici mai mult, nici mai puţin, un post de vicepreşedinte, chiar înainte de a i se elibera legitimaţia de membru PNL. A fost un tărăboi de pomină atât în PDL, care l-a acuzat că a lăsat partidul la greu, dar şi în PNL, unde membri cu state vechi, care aşteptau la rând un post de vice, au fost săriţi în favoarea „trădătorului”. Ca zestre politică, Frunzăverde i-a mai tras după el pe cei trei parlamentari din Caraş-Severin şi trei sferturi din primarii din judeţ.

De numele său se leagă foarte multe scandaluri şi dosare de corupţie, care însă îi privesc mai mult pe oamenii din jurul său, Sorin Frunzăverde nefiind până acum în poziţia de a fi cercetat pentru corupţie, ori pentru alte fapte. Cu toate acestea, jurnaliştii au scris despre foarte mulţi dintre apropiaţii săi, cum este Omer Radovancovici, „prinţul Clisurii“, condamnat pentru contrabandă, Iacob Chişărău şi Marian Mihăilă, condamnaţi în primă instanţă pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Romică Anculia, fostul director al APIA Caraş-Severin, condamnat pentru fraudarea fondurilor europene, Ioan Borduz, primarul Fârliugului, cercetat de către DNA pentru deturnare de fonduri. De asemenea, tot presa a semnalat faptul că, sub preşedinţia sa, în Consiliul Judeţean Caraş-Severin au apărut adevărate familii dinastice, fiind angajaţi la Consiliul Judeţean câte 2-3 membri ai aceleiaşi familii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-27Parerea ta...

MMMIHAI
06 Sep 2013

face parte din grupa de hoti internationali a ROMANIEI,este cel mai pervers om politic si plin de alcol dupa vedere.
BANATEANUL
25 Sep 2013

Respect d-le Frunzaverde !
SURDEI
13 Mai 2015

dar totusi o intrbare ,cei de la patrimoniu nu raspund ??? dracu pe toti la racoare ???cum au semnat ,fara stirea lui sf patru nu se putea adica andritoi care ii un pupicurist a lui rof ,mulge de pe rof ,tot timpul am avut dreptate stiu ce zac !!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE