2020-11-30 09:51

Formula 1 turează motoarele. Noul sezon din Marele Circ debutează în acest week-end

 |  18:58
Formula 1 turează motoarele. Noul sezon din Marele Circ debutează în acest week-end

Florentin Dincă

Un nou sezon din Formula 1, al 67-lea din istorie, va începe în acest week-end. Marele Premiu al Australiei deschide balul. Campionatul 2016 va dispune de 21 de curse, prima la Melbourne, iar ultima va avea loc pe 27 noiembrie, la Abu Dhabi.

Marii favoriţi sunt de fapt cei care s-au impus anul trecut, piloţii Mercedes, Lewis Hamilton şi Nico Rosberg. Primul şi-a trecut net în cont ultimele două trofee supreme, iar acum este din nou în pole-position pentru a realiza tripla. Atenţie mare însă la Williams, cu perechea Felipe Massa (Brazilia) - Valtteri Bottas (Finlanda), cum nici Red Bull, în componenţa Daniel Ricciardo (Australia) - Daniil Kviat (Rusia), nu trebuie desconsiderată. La capitolul dezamăgiri preconizate le putem trece deja, chiar dacă riscăm să-i supărăm pe numeroşii fani ai scuderiei căluţului cabrat, pe Ferrari (Sebastian Vettel – Germania şi Kimi Raikkonen – Finlanda) şi pe McLaren (Fernando Alonso – Spania şi Jenson Button - Marea Britanie). La principalele case de pariuri din lume, Hamilton (Mercedes) este primul, urmat de colegul său Rosberg şi, pe trei, surpriză, Vettel, de la Ferrari.

S-au produs câteva permutări în programarea Grand Prix-urilor. Astfel, Marele Premiu al Rusiei va avea loc pe 1 mai, şi nu pe 11 octombrie, Malaysian Grand Prix a fost pus toamna, pe 2 octombrie, faţă de 29 martie. Bahrainul şi China au făcut "rocada" între ele, iar Marele Premiu al Marii Britanii a fost amânat o săptămână. De asemenea, cursa stradală din Azerbaidjan, denumit Marele Premiu al Europei, va avea loc exact în week-end-ul cursei de anduranţă de la Le Mans. O altă noutăte de luat în seamă este implicarea oficială a constructorului Renault şi apariţia scuderiei americane Hass, patronată de omul din NASCAR, Gene Hass, care a vrut neapărat să intre în Formula 1 cu motoare Ferrari. Iată că, după o pauză de 30 de ani, o echipă de peste Ocean revine în Formula 1. Au avut loc şi câteva “transferuri” de piloţi între sezoane, şi aici trebuie amintită cea a francezului Romain Grosjean, care a plecat de la Lotus şi a riscat să meargă la Haas Team, unde îl va avea coechipier pe mexicanul Esteban Gutierrez. În fine, la startul din Australia vor avea loc şi trei debuturi: Pascal Werhlein și Rio Haryanto (Manor Racing, ex-Marusia), și Jolyon Palmer (Renault F1). Primul este, conform digisport.ro, cel mai tânăr campion din istoria DTM-ului, Haryanto vine din GP2, iar Palmer este campionul de acum doi ani din GP2.

S-a schimbat sistemul de calificări

Modificarea cea mai importantă de regulament pentru acest sezon este legată de sistemul de calificări. Vor fi tot trei sesiuni de calificare, cu eliminări progresive, însă ritmul va fi unul mai antrenant şi spectaculos. Federaţia Internaţională de Automobilism nu a mai vrut timp morţi în cele trei sesiuni şi astfel îi obligă piloţii, pe toţi, fără excepţie, să nu mai aștepte la boxe până spre finalul sesiunii, ci să iasă pe circuit încă din primele minute. Cele trei sesiuni de calificări se vor desfăşura astfel: Q1 - 16 minute; după 7 minute, cel mai lent pilot este eliminat; cel mai lent pilot este eliminat la fiecare un minut și jumătate, până la finalul sesiunii; 7 piloţi vor fi eliminaţi, în timp ce 15 vor merge în sesiunea următoare; Q2 - 15 minute; după 6 minute, cel mai lent pilot este eliminat; cel mai lent pilot este eliminat apoi la fiecare un minut și jumătate, până la finalul sesiunii; 7 piloţi vor fi eliminaţi, iar 8 se vor califica în ultima sesiune; Q3 - 14 minute; după 5 minute, cel mai lent pilot este eliminat; cel mai lent pilot este eliminat apoi la fiecare un minut și jumătate, până la finalul sesiunii; doi piloţi vor rămâne în ultimul minut şi jumătate şi se vor bate pentru pole-position.

Se vede şi pe DigiSport

În ultimele două sezoane, Marele Circ s-a văzut doar la DolceSport. Începând din acest week-end, pentru următorii doi ani, Formula 1 va reveni şi la DigiSport. Astfel, cei mai mari operatori de telecomunicaţii din România vor transmite împreună următoarele două sezoane. În plus, postul deţinut de RCS-RDS va difuza, pe lângă curse, şi sesiunile de antrenamente şi calificările. 

ECHIPE ŞI PILOŢI

MCLAREN                 Fernando Alonso (Spania), Jenson Button (Marea Britanie)

MERCEDES                Lewis Hamilton (Marea Britanie), Nico Rosberg (Germania)

FORCE INDIA           Nico Hulkenberg (Germania), Sergio Perez (Mexic)

FERRARI                    Sebastian Vettel (Germania), Kimi Raikkonen (Finlanda)

WILLIAMS                 Felipe Massa (Brazilia), Valtteri Bottas (Finlanda)

TORO ROSSO           Carlos Sainz (Spania), Max Verstappen (Olanda)

RED BULL                  Daniel Ricciardo (Australia), Daniil Kviat (Rusia)

RENAULT                  Jolyon Palmer (Marea Britanie), Kevin Magnussen (Danemarca)

SAUBER                     Marcus Ericsson (Suedia), Felipe Nasr (Brazilia)

HAAS F1                    Romain Grosjean (Franţa), Esteban Gutierrez (Mexic)

MANOR RACING     Pascal Wehrlein (Germania), Rio Haryanto (Indonezia)

CALENDARUL SEZONULUI

Marele Premiu al Australiei - 20 martie

Marele Premiu al Bahrainului - 3 aprilie

Marele Premiu al Chinei - 17 aprilie

Marele Premiu al Rusiei - 1 mai

Marele Premiu al Spaniei - 15 mai

Marele Premiu al Principatului Monaco - 29 mai

Marele Premiu al Canadei - 12 iunie

Marele Premiu al Europei (Azerbaidjan) - 19 iunie

Marele Premiu al Austriei - 3 iulie

Marele Premiu al Marii Britanii - 10 iulie

Marele Premiu al Ungariei - 24 iulie

Marele Premiu al Germania - 31 iulie

Marele Premiu al Belgiei - 28 august

Marele Premiu al Italiei - 4 septembrie

Marele Premiu al statului Singapore - 18 septembrie

Marele Premiu al Malaysiei - 2 octombrie

Marele Premiu al Japoniei - 9 octombrie

Marele Premiu al SUA - 23 octombrie

Marele Premiu al Mexicului - 6 noiembrie

Marele Premiu al Braziliei - 13 noiembrie

Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi - 27 noiembrie


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2016-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE